Pravi "Alo, alo": Britanski pilot proveo tri meseca u francuskom kafeu kada mu je oboren avion (VIDEO)

Sada, posle 69 godina, veteran Kraljevskog vazduhoplovstva odlikovan je medaljom za hrabrost - jer je kafe u to vreme bio omiljeno stecište gestapovaca.

"Proveo sam tri meseca u kafeu i hotelu u Basveju, krijući se od Nemaca koji su često dolazi u kafe ili odsedali u hotelu. Ljudi mi često kažu da ih moj slučaj podseća na popularnu seriju "Alo, alo", kaže Len.

Njegova 57. Eskadrila, sa bazom u Istočnom Kirkbaju u Linkolnširu, odigrala je ključnu ulogu u bombardovanju strateških nemačkih meta.

Len, tada 19-godišnjak, imao je sreće što je preživeo kada se njegov “lankaster” srušio iznad severne Francuske u julu 1944. godine.

U nesreći su poginula njegova četiri druga iz jedinice. Pao je sa visine od 1.200 metara sa padobranom u plamenu, i zadobio teške opekotine.

"Više od 30.000 pripadnika vazduhoplovnih jedinica poginulo je u ratu i mi smo uvek osećali da je pomalo uvredljivo što nas nisu smatrali dostojnima ordenja. Nije nas mnogo ostalo, i osećali smo se izdano. Tako smo pre pet godina započeli kampanju tražeći od vlade ono što nam pripada", priča Mening.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.