Meksiko Siti najsmrdljiviji grad na svetu

On potiče od loše održavane kanalizacije, zbog čega vazduh gotovo uvek ima miris septičke jame. Od sletanja na aerodrom, do vožnje biciklom duž kaldrmisanih ulica – taj neprijatni miris može vam upropastiti dan na svakom koraku.

Problem je u tome što ova metropola ima zvanično 20 miliona stanovnika, što je daleko veći broj od onog kom je prilagođen kanalizacioni sistem izgrađen pre više od 50 godina. Sistem trenutno prerađuje više od 50.000 litara kanalizacione vode svake sekunde, što je dovoljno da se napuni po jedan olimpijski bazen svakog minuta.

Stanovnici Meksiko Sitija navikli su da žive sa neprijatnim mirisom. Neki šetači i biciklisti nose hirurške maske, kako bi se zaštitili od njega, a ulični prodavci na obližnje šahtove stavljaju kese i kartone, kako bi barem malo ublažili širenje smrada.

Vlasti već godinama pokušavaju da pronađu rešenje, ali bez uspeha. Ovog puta gradonačelnik Migel Mensera predlaže 135 miliona dolara vredan plan izgradnje tri fabrike biogasa u kojim bi se otpad reciklirao.

One bi trebalo da budu gotove do 2018. i recikliraju 12.500 tona otpada, koliko se dnevno proizvede u Meksiko Sitiju.

Izvor: 021.rs

Pogledajte još