Predao se poslanik Zlatne zore Hristos Papas

U pritvoru se sada nalazi ukupno šest skupštinskih poslanika iz Zlatne zore, preneo je AP dodajući da su oni optuženi za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koja je nameravala da počini zločine.

Policija je ranije izdala još 35 naloga za hapšenje pripadnika te organizacije, među kojima je i nalog za hapšenje Hristosa Papasa.

"Dobrovoljno sam se predao. Nemam ništa da krijem, ničega se ne plašim. Vlada je počela političku hajku bez presedana, koristeći takozvano nezavisno sudstvo. Nacionalizam će da pobedi, Zlatna zora će preživeti", rekao je Papas pred ulazak u zgradu policije.

(old_image)
Juče je uhapšen lider stranke Nikos Mihaloliakos / Foto: AP

Predviđeno je da se privedene osobe pojave pred sudom u utorak i sredu.

Evropski jevrejski kongres, sa sedištem u Briselu, pozdravio je danas obračun grčke vlade sa Zlatnom zorom, navodeći da je to bio potez koji će poslati snažnu poruku neonacistima u Grčkoj i širom Evrope.

Istaknuti članovi Zlatne zore, među kojima je i njihov lider, uhapšeni su u subotu u najvećoj operaciji protiv jedne političke partije u Grčkoj od pada vojne hunte 1974. godine.

(old_image)
Grčka policija konfiskuje materijal Zlatne zore / Foto: AP

Istraga o ubistvu preneta je na policiju, koja je ranije optuživana da je "zatvarala oči pred nasiljem koje su činili pripadnici Zlatne zore i njihovim šikaniranjem imigranata", preneo je AP, dodajući da je među uhapšenima i jedan policajac.

Članovi Zlatne zore uhapšeni su pošto su optuženi za osnivanje kriminalne organizacije, a njeni članovi pozvali su svoje pristalice da protestuju ispred štaba policije u Atini, zapretivši da će "uzvratiti udarac".

Dopunski izbori?

Ta partija je zapretila da će uneti pometnju na političku scenu u Grčkoj tako što će svojim poslanicima naložiti da istupe iz parlamenta, pošto je policija sprovela istragu o njenim aktivnostima. Ovaj potez mogao bi da dovede do dopunskih izbora u 15 regiona širom zemlje, a usledio je pošto istražitelji nastoje da dokažu da su članovi Zlatne zore povezani sa ubistvom antifašističkog muzičara prošle nedelje. Dopunski izbori mogli bi da ugroze koalicionu vladu premijera Antonisa Samarasa, koja ima malu većinu od 155 od ukupno 300 poslanika, dok Zlatna zora u parlamentu ima 18 poslanika.

Blic

Pogledajte još