Nemačka dobija vladu do januara

Ona je rekla da bi koalicioni pregovori mogli da traju mesecima.

''Konačno formiranje vlade bi moglo biti u decembru, januaru'', rekla je Nales i time odbacila spekulacije da bi koalicioni pregovori demohrišćana kancelarke Angele Merkel i SPD, koji, kako je danas najavljeno, počinju u petak, mogli biti okončani do polovine novembra, kada se u Lajpcigu održava partijski kongres socijaldemokrata.

''U svakom slučaju je tako. Mi smo potpuno nezavisni od kongresa, kada je reč o terminima'', rekla je Nales.

U prvim, sondirajućim razgovorima u petak, socijaldemokrate, prema Nalesovoj, žele da ispitaju da li početak koalicionih pregovora suštinski ima smisla.

Kada je reč o za petak najavljenom susretu, mediji prenose da se u timu SPD nalazi i neuspeli kancelarski kandidat Per Štajnbrik, kao i Hanelore Kraft, predsednica vlade najmnogoljudnije nemačke pokrajine Severne Rajne Vestfalije, skeptičar u pogledu ''velike koalicije'', koja otvoreno podseća na negativna iskustva socijaldemokrata iz prve vlade ''velike koalicije'' pod vodjstvom Merkelove.

Mediji, takodje, ukazuju na to da se SPD nalazi pred problemima i da, kao mali partner ''svemoćne Merkelove'', neće moći da povrati snagu i da planirano glasanje članova SPD u ulasku u ''veliku koaliciju'' neće moći da reši sve probleme.

Kada je reč o zahtevima SPD, ukazuju i na to da ta partija, bez obzira na svega 26 odsto osvojenih glasova, za razliku od demohrišćana, kancelara Merkelove koji su dobili preko 41 odsto, skoro apsulutnu većinu, ipak, želi šest svojih ministarstava, skoro polovinu.

U spekulacijama o postizbornim koalicijama u Nemačkoj, osim ''velike koalicije'', koja je najizglednija i najrealnija, pominje se još i mogućnost da partija Zeleni' pretrči na stranu svog ''neprirodnog'' saveznika, demohrišćana, ali i da matematički najjače tri opozicione partije - SPD, Zeleni i Levica formiraju vladu, što isključuju i SPD i Zeleni.

S druge strane, levičari, zadovoljni sa više od osam odsto osvojenih glasova, upozoravaju socijaldemokrate da ubuduće neće bez njih moći imenovati kancelara.

B92

Pogledajte još