Iz Fukušime ponovo curi radioaktivna voda

Mada nije utvrđeno koliko je radioaktivne vode isteklo u okean, Vlada Japana saopštila je da je situacija "pod kontrolom".

TEPCO je, posle zemljotresa i cunamija koji su 2011. godine oštetili reaktore u kompleksu Fukušima, uskladištio 300.000 tona radioaktivne vode u kontejnere, navela je japanska agencija Kjodo.

Radioaktivna voda u tim kontejnerima sadrži 580.000 bekerela po litru radioaktivnih supstanci, među kojima stroncijuma 90. Zakonom propisana granica za stroncijum 90 jeste 30 bekerela po litru.

Voda se, prema navodima japanskih medija, juče izlila iz jednog od 1.050 kontejnera, koji je greškom bio prepunjen.

Iz kontejnera je već nekoliko puta curila radioaktivna voda, a najgori incident dogodio se u avgustu, kada je otkriveno da je iz nekoliko kontejnera iscurilo 300 tona radioaktivne vode, od koje je deo dospeo u okean i podzemne vode.

Premijer Japana Šinzo Abe istog meseca je tvrdio da je situacija pod kontrolom i da će problem uskladištene kontaminirane vode biti trajno rešen u narednih nekoliko godina.

Japanska Vlada je u septembru najavila da će uložiti stotine miliona dolara u izgradnju ledenog zida oko Fukušime kako bi zaustavila curenje.

Blic

Pogledajte još