MAAE POTVRĐUJE: Planovi Japana za ispuštanje prečišćene otpadne vode u Fukušimi u more u skladu su sa Međunarodnim sigurnosnim standardima

Povodom vesti koje je Međunarodna agencija za atomsku energiju (MAAE) objavila na svom sajtu, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbezdnost Srbije obaveštava javnost da je MAAE sprovela sigurnosni nadzor, kojim je utvrđeno da su planovi Japana da se prečišćena otpadna voda uskladištena u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči ispusti u more u skladu sa sigurnosnim standardima MAAE.

U izveštaju MAAE, koji je generalni direktor Rafael Marijano Grosi zvanično uručio japanskom premijeru Fumiu Kišidi, se između ostalog navodi i da bi ispuštanje prečišćene vode imalo zanemarljivo mali uticaj na ljude i životnu sredinu.

Ovaj izveštaj je rezultat gotovo dvogodišnjeg rada radne grupe MAAE sastavljene od stručnjaka najvišeg ranga i potpomognute međunarodno priznatim stručnjacima iz oblasti nuklearne sigurnosti iz 11 zemalja. Oni su tokom dve godine vršili detaljnu analizu planova Japana, rukovodeći se sigurnosnim standardima MAAE, koji inače predstavljaju opštu referencu za zaštitu ljudi i životne sredine širom sveta.

Po rečima Grosija, na osnovu detaljne analize je zaključeno je da bi kontrolisano, postepeno ispuštanje prečišćene otpadne vode u more imalo zanemarljivo mali radiološki uticaj na ljude i životnu sredinu.

Nakon donošenja ove odluke u aprilu 2021. godine, Japan je zahtevao od MAAE da sprovede detaljnu proveru onih delova plana koji se odnose na oblast sigurnosti, što je generalni direktor Grosi prihvatio i time se obavezao se na uključenost MAAE pre, tokom i posle ispuštanja vode.

Voda koja se nalazi u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči je tretirana kako bi se uklonili gotovo svi radioaktivni elementi iz nje, sem tricijuma, što znači da će pre samog ispuštanja vode ona dodatno da se razblaži kako bi se koncentracija tricijuma spustila ispod kriterijuma za ispuštanje.

Kao što je inače praksa širom sveta, sve odluke koje su u vezi sa nuklearnom sigurnošću su u nadležnosti japanskog regulatornog tela koje je ovo ispuštanje i odobrilo u maju ove godine.

Nadzor koji je sprovela MAAE je uzeo u obzir sve ključne sigurnosne aspekte plana za ispuštanje vode, i to: procenu zaštite i sigurnosti, regulatorne aktvnosti i procedure, nezavisno uzorkovanje, dostavljanje informacija i analizu.

Tokom prethodne dve godine, ova radna grupa MAAE je sprovela pet posmatračkih misija u Japanu, objavila šest tehničkih izveštaja i održala veliki broj sastanaka sa vladom Japana i operatorom nuklearne elektrane Fukušima Daiči, kompanijom TEPCO. Tom prilikom analizirala je na stotine strana tehničke i regulatorne dokumentacije, ali su u nekoliko navrata i posetili samu lokaciju u istočnom delu Japana, kako bi sproveli nadzor samih priprema za ispuštanje.

Generalni direktor Grosi je naveo i da će MAAE nastaviti transparentno da obaveštava međunarodnu javnost i tako svim zainteresovanim stranama dostavlja proverene informacije i naučne činjenice tokom celokupnog procesa.

MAAE će da nastavi da sprovodi nadzor i tokom trajanja samog ispuštanja, tako što će njeni predstavnici biti prisutni na samoj lokaciji čime će potvrditi da se međunraodni sigurnosni standardi poštuju i primenjuju i u praksi tokom višedecenijskog procesa koji će sprovoditi vlada Japana i TEPCO.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još