Dečak ušao u pubertet u trećoj godini, izlečen operacijom mozga

Mališan je imao svega 18 meseci kada su roditelji primetili fizičke promene koje kod dečaka obišno počinju da se događaju najranije u desetoj godini. Osim toga, počeo je da ispoljava agresivnije ponašanje.

Lekari “Džavaharlal” Instituta za poslediplomske medicinske studije i istraživanja (Jipmer) u Ponidšeriju otkrili su da su mu hormoni previše aktivni i da pati od preuranjenog puberteta, poremećaja koji pogađa jedno od 5-10 hiljada dece u SAD, mada se u tako mladom uzrastu javlja daleko ređe.

Prevremeni pubertet nastaje zbog abnormalne proizvodnje estrogena, često izazvane oštećenjem mozga ili cerebralnim poremećajem. Mnogo je češći kod devojčica, a primer je najmlađa majka od kada se beleže ovi podaci: Lina Medina porodila se u Peruu 1939, kada je imala svega pet godina i sedam meseci.

Lekari instituta “Jipmer” otkrili su da dečak ima abnormalno tkivo u hipotalamusu, delu mozga povezanim s nervnim sistemom koji reguliše hormone.

Pubertet pre osme godine

Dečak je dve godina primao injekcije za zaustavljanje preteranog lučenja hormona, ali to nije dovelo do bitnijih promena njegovog stanja. Roditelji više nisu mogli da plaćaju skupo lečenje, koje bi trajalo deset godina.

Zbog toga su im lekari ponudili drugu opciju - retku operaciju baze lobanjske duplje, u kojoj su uklonili abnormalno tkivo iz detetovog hipotalamusa.

“Ukoliko se pravovremeno otkrije, preuranjeni pubertet može u potpunosti da se izleči primenom odgovarajućeg medicinskog i hirurškog lečenja”, objašnjava Rupeš Kumar, šef odeljenja neurohirurgije instituta “Jipmer”. On dodaje da deca koja pate od ovog poremećaja ulaze u pubertet pre osme godine života.

“Pacijent je dobro reagovao. To je složena operacija, jer abnormalno tkivo mora da se ukloni bez oštećenja vitalnih nervno-vaskularnih struktura oko njega. Hormonske vrednosti sada su primerene njegovom uzrastu i neće mu biti potrebno dalje lečenje.”

Izvor: Blic

Pogledajte još