Smanjite rizik od raka dojke – ŠETAJTE

0

Žene u menopauzi koje šetaju jedan sat dnevno značajno smanjuju šanse da se kod njih pojavi rak dojke, pokazalo je jedno naučno istraživanje.

Izveštaj koji je zasnovan na rezultatima praćenja 73.000 žena u toku 17 godina, pokazao je da šetnja od sedam sati u toku jedne sedmice snižava rizik za pojavu raka dojke, a naučni tim Američkog društva za proučavanje raka naglasio je da je ovo istraživanje prvo koje je direktno u vezu dovelo smanjenje rizika od oboljevanja i pešačenje.

Jedno nedavno istraživanje u Engleskoj je pokazalo da je način života takođe vrlo važan kada se radi o riziku za pojavu bolesti, pa je na osnovu njega zaključeno da je bilo kakva fizička aktivnost bitna za umanjenje tog rizika.

Najnovije istraživanje i tek objavljeni podaci su rezultat posmatranja 73.615 žena između 50 i 74 godina, koje su od Američkog društva za proučavanje raka bile angažovane 1993. i 1994. godine.

One su na početku istraživanja bile zamoljene da popune upitnik o njihovom zdravlju i stepenu aktivnosti, koje su podrazumevale šetnju, plivanje, aerobik ili neki drugi vid rekreacije i koliko su vremena provodile mirujući ili gledajući televiziju.

Od svih ispitanica njih 47% je reklo da je šetnja njihova jedina rekreativna aktivnost, a one koje su hodale barem 7 sati u toku sedmice imale su 14% manje šanse da se kod njih razvije rak dojke, za razliku od onih koje su šetale 3 ili manje sati u toku nedelju dana.

Epidemiolog, doktorka Alpa Patel, koja je vodila istraživanje je rekla da je imajući u vidu da je skoro 60% žena prijavilo nekakvu rekretaivnu aktivnost poput šetnje i na osnovu dobijenih rezultata, veruje da bi trebalo više promovisati šetnju u trenucima odmora i dokolice i da bi to mogla da bude vrlo efikasna strategija za smanjenje oboljevanja od raka dojke kod žena u menopauzi.

“Vrlo smo zadovljni što smo ustanovili da čak i bez preterano napornih rekreativnih aktivnosti postoji način da se smanji rizik od nastanka raka dojke. Sada znamo da je i šetanje od najmanje jednog sata dnevno vrlo efikasno u smanjenju tog rizika. Međutim značajno je i to da se povećanjem aktivnosti i napornijim vežbanjem rizik smanjuje još više”, rekla je ona.

Naučnici su zaključili da životne navike svakako najviše utiču na povećan ili smanjen rizik za pojavu raka dojke kod žena u menopauzi, ali da je značajno što čak i minimalnne promene u svakodnevnom životu mogu značajno doprineti boljem zdravlju i sprečavanju bolesti.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.