Španske večeri

Povodom otvaranja nove sezone Španskih večeri, ekipa portala Nadlanu.com, posetila je restoran "Metropolitan Grill", u hotelu Hajat

Već na samom ulazu u restoran osećali smo se kao da smo u prelepoj Španiji. Dobrodošlicu su nam poželele hostese u španskim narodnim nošnjama, koje su nas uvele u svečano dekorisanu salu. Sve je bilo crveno. Stolice, stoljnjaci, salvete, ruže, sveće koje su bile raspoređene po celoj sali i koje su davale otmenu dozu romantike. Kao piće dobrodošlice poslužili su nam Sangriju. 

Uz priču i živu muziku laganih španskih pesama, prisutni su mogli da virnu u "otvorenu kuhinju", gde šefovi  na licu mesta pripremaju specijalitete od svežih morskih plodova, ribe, povrća kao i raznovrsne poslastice. Na bogatoj trpezi mogli smo da probamo dagnje u marinadi od crnog luka i vina; salatu sa avokadom, pomorandžama i crnim maslinama; salatu od lososa, tikvica i šargarepe; jaja punjena sardelama; salatu od hobotnice sa prazilukom i paprikama; pržene pečurke sa peršunom i belim lukom... Uz mali predah, gostima je poslužena supa sa morskim plodovima. Glavno jelo, pored jagnjećeg i prasećeg mesa, činili su: pržene lignje; grilovani file pastrmke sa sosom od jaja; prženi kroketi od krompira punjeni sa spanaćem; punjene paprike sa pečurkama i bademom... 

Uz ukusno "Almudes" crno vino, napravljeno od vrste grožđa po imenu Bobal, prisutni su uživali i u flamenko igrama. Za kraj, kao "šlag na torti", izneti su prelepo dekorisani španski slatkiši: torta sa marcipanom, kremom od badema i prelivom od čokolade; pohovani krem; slatka supa od badema; štapići sa sosom od čokolade; krem katalan; čokoladni tart; sveže voće (ananas, avokado, dinja, grožđe, jagode..). 

Preporučujemo svim ljubiteljima španske kuhinje da obavezno dođu i probaju svoje omiljene đakonije, kojima je, verujte nam, teško odoleti. 

Zanimljivo je, da je ulaznica u "Metropolitan Grill", bio obavezni dress code: crveno & crno, što su gosti maksimalno ispoštovali. 

Jelena Antonijević

Pogledajte još