Šta to Amerikanci prave u laboratoriji u Gruziji

Istraživački centar "Lugara“ jedan je od najzatvorenijih objekata Gruzije. Centar je izgrađen u toku pet godina od sredstava iz SAD i odmah nakon otvaranja pojavile su se brojne priče.

Lokalni stanovnici nagađaju: zašto Americi trebaju izdvajanja od 270 miliona dolara za otvaranje laboratorije u drugoj zemlji? Kažu da SAD nisu tek tako potrošili ovolike pare. Najzastupljenija je pretpostavka da u Gruziji Amerikanci mogu da proizvode biološko i hemijsko oružje.

O velikoj zainteresovanosti SAD za ovu laboratoriju na gruzijskoj teritoriji svedoči i nivo gostiju koji su bili prisutni na zvaničnom otvaranju.

Tako je manifestaciju posetio zamjenik ministra odbrane SAD za programe protivatomske, hemijske i biološke odbrane Endrju Veber. Polovinu osoblja istraživačkog centra čine vojni stručnjaci.

Stanovništvo nema poverenja, jer Amerikaci nisu ispoljili nikakav interes prema gruzijskoj privredi, a odjednom su se zainteresovali za neke biološke centre i vode neke tajne poslove.

Sumnje su prouzrokovane i činjenicom da tamo i sada rade vojna lica. Zašto na civilnom objektu rade vojna lica - do sada nije jasno, navodi "Glas Rusije".

Sve je to uzrok raznih glasina. Širenje ptičjeg gripa 2011. godine, epidemija malih boginja krajem 2012. godine, svinjska kuga 2013. godine... Sve to stanovnici Gruzije povezuju sa postojanjem laboratorije.

U nekim glasilima pojavila se čak informacija da Amerikanci ispituju pojedine viruse na gruzijskom stanovništvu.

Zvanične verzije da - istraživački centar nema s tim nikakve veze i da su SAD izgradile centar u Gruziji samo da bi pratile epidemiološku situaciju u toj republici - nikome ne ulivaju poverenje, kaže gruzijski politikolog Arčil Čkoidze.

Njegov otac stanuje na selu i on tvrdi da kod lokalnog stanovništva ugine na stotine svinja. Pri tome je uzrok upravo virus, koji, kako tvrde u vladi, nije bio zabelžen u Gruziji nekoliko godina.

Gruzijska laboratorija još je jedna karika jedinstvenog lanca sličnih objekata, koje su Amerikanci izgradili u nizu zemalja Evrope, kao i u Tajlnadu, Egiptu, Keniji...

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.