Bor: Dečak preživeo udar od 10.000 volti

Ovaj petnaestogodišnjak je , srećom, zadobio lakše telesne povrede i smešten je u Opštu bolnicu u Boru gde mu je ukazana lekarska pomoć, piše Blic.

"Deca su se igrala u parku pored trafo stanice kada im je lopta upala u trafostanicu. On je bio najstariji među decom i sa terase, gde je nekada bila kafana, spustio se kroz otvor u trafo stanicu kako bi izvukao loptu. Ne zadugo nakon što je loptu izbacio kroz prozor, začuo se i vrisak. Moj unuk je kazao ostaloj deci da hitno odu do njegove kuće i pozovu oca, jer ga je udarila struja. Na svu sreću, oporavlja se od zadobijenih povreda", priča Dušanka, baka povređenog mladića.

Zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti komšije Miloša Guševca (20), N.Dž. je nekoliko minuta nakon nezgode izvučen iz trafostanice a onda i prevezen do borske bolnice.

"Bio sam u dvorištu, ispred kuće, kada sam čuo kako vrište deca da je nekoga udarila struja. Odmah smo ja i komšija potrčali do trafostanice a onda i kroz otvor iznad vrata ušli unutra, gde smo i zatekli N.Dž. između rešetaka. Nismo razmisljali ni sekunde, ponajmanje o našim životima, odmah smo krenuli da mu pomognemo i izvučemo na sigurno. Kada nas je ugledao ništa nije govorio, ali je bio u svesnom stanju. Nije mogao da se pomera, pa smo ja i komšija polako uspeli da ga podignemo i izvučemo napolje. Sve skupa nije trajalo duže od 15 minuta. Sreća da je sklopka izbacila u trafostanici, to mu je i spasilo život", priča Guševac.

Dr Igor Maljković, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije Zdravstvenog centra Bor ističe da je N.Dž. imao veliku sreću jer je prošao sa lakšim telesnim povredama.

"Pacijent je zadobio površne opekotine leđa i ruku. Dobro je što neće biti potrebno hiruško lečenje a neće ni imati ožiljke. U svakom slučaju, imao je veliku sreću", rekao je dr Maljković.

N.Dž. je preživeo strujni udar, zahvaljujući pukoj sreći, u trenutku kada je sklopka u trafostanici izbacila, što je prekinulo dovod struje.

"Mladić je izazvao kratak spoj, a na svu sreću sklopka je izbacila u trafostanici. Na otvoru iznad vrata su bile rešetke, koje je neko ukrao pre nekoliko dana. Da se to nije desilo, ne bi ni bilo mogućnosti da se uđe u trafostanicu. Međutim, učestale su krađe u trafostanicama u poslednje vreme. Nedavno su nepoznati počinioci ukrali sa glavne trafo stanice koja služi za napajanje celog grada bakarno uže koje služi za uzemljenje i delove sa jednog od dva glavna visokonaponska trafoa, dok su juče u trafostanici u selu Zlot lopovi izvukli više od 100 litara transformatorskog ulja zbog čega je moglo da dođe do eksplozije trafo stanice"
, rekao je Dragan Milošević, direktor borske Elektrodistribucije.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.