Kriminal opran na Zlatiboru

Narodni poslanik PUPS Slobodan Jeremić, vlasnik je nelegalnog ugostiteljskog objekta "Kedar" u elitnoj zoni planine, zbog čega je opština nedavno poništila upotrebnu dozvolu za ovu građevinu, ali je iz Ministarstva građevine u ponedeljak stigao "šamar" opštinarima: rešenje opštine o poništavanju upotrebne dozvole je stavljeno van snage, i to odlukom koju je potpisao Ilić.

- Sa jedne strane Ilić poziva predsednike opština i gradonačelnike da podnose krivične prijave protiv vlasnika nelegalnih objekata, ali kada su "na meti" pojedini političari, on ih "skida sa udice". Šokirani smo njegovom odlukom da poništi naše rešenje o oduzimanju upotrebne dozvole za objekat poslanika Slobodana Jeremića - kaže Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina. - U obrazloženju svoje odluke, Ilić piše da bespravna gradnja nije krivično delo, otkrivajući tako suštinu novog Zakona o legalizaciji, koji je potreban da bi svaki političar dobio papire za svoje nelagalne graditeljske poduhvate, kao i da bi svaki kriminalac kroz "investicije" oprao novac, bez kazne.

Opštinari tvrde da je Slobodan Jeremić, narodni poslanik PUPS i član skupštinskog Odbora za prostorno planiranje, vlasnik dva nelegalna objekta u elitnom delu Zlatibora. Na parceli od 36 ari objekat "Kedar", nekada vlasništvo Građevinskog preduzeća "Zlatibor", Jeremić je kupio od suda u izvršnom postupku. "Kedar" se našao "na dobošu" da bi bila namirena potraživanja radnika pomenutog propalog preduzeća. Međutim, opštinari kažu da je Jeremić objekat kupio za svega 7,3 miliona dinara, iako samo parcela vredi oko 900.000 evra!

SAMO PREKRŠAJ
Stamatović tvrdi da Velimir Ilić od početka ima udela u skidanju odgovornosti sa ljudi odgovornih za malverzacije: on je kao ministar još 2004. godine izmenio zakon u odredbama koje se odnose na dobijanje građevinskih dozvola - pa su one deljene unapred. Tako je "investitorima" omogućio da opštini ne plaćaju skupu naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, usput ih oslobodivši i krivične odgovornosti za nelegalnu gradnju - jer nje nema u slučajevima kada investitor poseduje građevinsku dozvolu, makar i stečenu unapred, "pravnom gimnastikom" koju je omogućila država. Zlatiborci su u proteklom periodu podneli 50 krivičnih prijava protiv nelegalnih graditelja, a umesto krivično, oni su kažnjeni prekršajno - kaznama od oko 40.000 dinara.

- Na ovaj način ojađeni su radnici GP "Zlatibor", a poslanik ostvaruje basnoslovan ekstraprofit. Kada smo krenuli u zakonsko rešavanje ovog slučaja, Ministarstvo građevine nas je zaustavilo dopisom ministra Ilića - dodao je Stamatović. - Treba li reći i to da je Slobodan brat Ratka Jeremića, direktora "Zlatibor turista", firme koja pretenduje da protivzakonito dođe u posed najskuljeg zemljišta na Zlatiboru, i u kojoj je zbog klasične mafijaške privatizacije u toku istraga radne grupe Uprave kriminalističke policije, a gde nelegalne kvadrate takođe imaju političari...

Netačno je, kažu u Ministarstvu građevinarstva, da su se izmenom zakona u prethodnom mandatu Velimira Ilića, građevinske dozvole izdavale unapred. Niti je bilo tako, niti će biti. Nikakve veze ovo Ministarstvo nema ni sa firmama iz privatizacije, niti je konverzija prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu izum ministra Ilića. Pitanje konverzije će tek biti rešavano, i to konsenzusom svih partnera u Vladi Srbije. Sve što se radilo u Ministarstvu građevinarstva je u zakonskim okvirima što se, kažu u kabinetu ministra Ilića, uvek može proveriti.

- Ne može ministar Ilić da odgovara za kriminal i bezakonje, koje nije izazvao - navode u Ministarstvu. - Stvarni krivci treba da snose odgovornost. A, u slučaju bespravnih objekata i izdavanja građevinskih dozvola, to je nadležnost lokalnih samouprava. Zašto su dozvolile da toliki broj nelegalnih zdanja nikne na njihovoj teritoriji? Neka gradonačelnici prvo počiste svoje dvorište.

Izvor: Novosti

Pogledajte još