Vučković:Srbija tek na početku puta

Međutim, kako tvrdi, to neće biti spektakularni rezultati jer je Srbija "tek na početku puta".

Vučković je za Radio televiziju Srbije rekao da će efekti štednje snažnije osetiti sledeće godine, ali da, i pored toga, Srbija neće moći da smanji deficit u većoj meri.

"Tek smo na početku puta i to je ključno da se shvati. U sledećih nekoliko godina moraćemo da poboljšamo stanje u javnim finansijama da bismo izašli na zelenu granu", rekao je on.

Vučković je istakao da će u budzetskom smislu povećanje PDV biti najizdašnija mera i ocenio da bi smanjenje plata imalo veći efekat u budžetu da se "zahvatilo šire" i išlo i na smanjenje plata viših od 40.000 dinara, ali i penzija.

"To je bio radni predlog i čuli smo juče da je ministar finansija Lazar Krsić bio sličnog mišljenja, tako da za neke interventne mere tokom sledeće godine ne treba zanemariti ni tu varijatnu", rekao je Vučković.

On je kazao da je smanjenje subvencija i intervencije države u privredu dobar pravac, ali da će mere biti nepopularne i da će vlada imati problema u njihovom sprovođenju.

"To u praksi znači da će država morati da digne ruke od nekih preduzeća, što će dovesti do konflikta, jer će biti strana koje neće pristati na neke mere i vlada će imati problem da ubedi javnost da je to što radi ispravno i neizbežno", rekao je Vučković.

On je dodao da je jedinstvo vlade po pitanju mera veoma dobar signal, jer je i ranije bilo "pametnih mera" koje su bile želje samo jednog ministra.

"Sad je i simbolički poslata poruka da je cela vlada iza ovoga, samo treba krenuti u realizaciju i ne odustati od nekih principa"
, rekao je on.

Vučković je ocenio da će merama nesumnjivo najveći udar pretrpeti zaposleni u javnom sektoru, ali i svi građani "na ovaj ili onaj način".

"Da se krenulo sa nižim zaradama, onda bi i smanjenje zarada moglo da bude i manje, računice pokazuju da bi moglo da bude i deset odsto", rekao je on i dodao da se smanjenje penzija ne bi mnogo osetilo.


B92

Pogledajte još