Istraživanje potvrdilo: Muškarci svoju smanjuju, a preuveličavaju težinu partnerke

Jedno dansko istraživanje pokazalo je da muškarci i žene imaju pogrešno viđenje i sopstvene i partnerove težine. Ove pogrešne predstave, koje se reflektuju i na decu, mogu da izazovu ozbiljne probleme kod pripadnika oba pola, tvrde naučnici koji su anketirali više od 1.000 osoba.

Ispitanici su bili zamoljeni da procene sopstvenu težinu i težinu svog partnera, odnosno partnerke. Ispostavilo se da muškarci uglavnom smanjuju svoju težinu, a preuveličavaju težinu supruge ili devojke.

Muškarci imaju tendenciju da sebe vide vitkijim nego što jesu, čak i kada je višak kilograma očigledan. Žene su daleko kritičnije prema sebi i u većini slučajeva smatraju da su deblje nego što zaista jesu.

Za istraživače, glavni krivac ovako iskrivljenih predstava su mediji koji nas bombarduju „idealnim“ ženskim merama. Međutim, naučnike muči činjenica da je isto ponašanje primećeno i kod roditelja u odnosu prema deci, tako većina svoju kćerku smatra debljom, a sina mršavijim. Roditelji su mnogo stroži prema devojčicama nego prema dečacima, tvrdi Vibeke Tornej Kristensen, sociolog sa Univerziteta Kopenhagen, koja je predvodila istraživanje. Ona je upozorila da ovako pogrešne predstave mogu da ugroze zdravlje dece.

Izvor: Novosti

Pogledajte još