Položaj žena u Srbiji nekada

0

Položaj žena u Srbiji nekada je bio uređen zakonima i običajima koji nisu menjani gotovo sto godina. Evo sa čime su se suočavale žene početkom prošlog veka, bile one obrazovane ili neuke, udate ili same, seljanke ili građanke…

Prosečna Srpkinja pre 100 godina se porađala poput psa, bila je tretirana kao maloletna i često izbacivana na ulicu.

Ako ste se ikada zapitali zašto se kaže „pijan kao majka”, imamo odgovor. On leži u običajima sa početka dvadesetog veka koji su se negovali u velikim srpskim, najčešće brojnim i seoskim domaćinstvima, a vezani su za porođaj i negu porodilje.

Stručni časopis iz toga doba, „Narodno zdravlje” lepo je opisao porođaj „u kućnoj radinosti” koji se tada najčešće i praktikovao:

„U kući je povećan broj ukućana, pa se onda zbog toga, buduća majka mora od njih sklanjati. Zato ide u polje gde se često puta pod vedrim nebom na jakom mrazu i snegu rastavlja s bremenom, odnosno porađa. U dobu najvećih muka ona mora da ciči, a ne sme glasno da kuka da je niko ne bi opazio, ni čuo. I što je najvažnije, tada se obično oko nje niko ne nalazi”, navodi se u ovom časopisu.

Srbija je početkom dvadesetog veka beležila najveću smrtnost dece u Evropi. Možda zbog toga što, kako navodi „Narodno zdravlje”, dete na porođaju „pada na teme, te se odmah ugruva”.

Dnevno.rs

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.