Stranke o novim merama štednje Vlade Srbije

U delu sednice Skupštine za postavljanje poslaničkih pitanja, Demokratska stranka je navela da se juče u praksi moglo videti kako izgledaju nove vladine mere štednje kada se stotinu blindiranih automobila Vlade i javnih preduzeća pod rotacijom pojavilo u Vrbasu gde su u nedelju lokalni izbori.

Poslanici DS pitali su da li će Agencija za borbu protiv korupcije pratiti to “neracionalno arčenje” novca građana.

Nova Srbija, koja je deo vladajuće koalicije, pitala je Ministarstvo finansija koliko se novca odlilo iz skromnog budžeta Srbije za postojanje ekonomske diplomatije, dok je više poslanika i vlasti i opozicije pitalo šta je s najavljivanom strategijom poljoprivrede i poboljšanjem položaja poljoprivrednika.

Srpski pokret obnove
ocenio je da je od početka godine poljoprivreda izgubila više od 30 miliona evra jer država nije ulagala u protivgradnu zaštitu, dok je poslanik Enis Imamović zatražio od Ministarstva rada da zastiti radnike u Novom Pazaru od, kako je naveo, samovolje gradskih vlasti.

Ujedinjeni regioni Srbije pitali su Vladu da li je spremna da podrži ponovno upućivanje u skupštinsku proceduru zakona koji je predložila ta stranka, a koji bi omogućio direktan izbor gradonačelnika.

Poslanica Demokratske stranke Srbije Milica Radović navela je da je nedavno Zakonikom o krivičnom postupku uvedena tužilačka istraga, ali da tužilaštvo za nju nije spremno i da bi to moglo da ugrozi efikasnost i dovede do odugovlačenja u krivičnom postupku.

Ona je upitala Ministarstvo pravde šta će da uradi da to spreči.

Saša Dujović iz poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije pitao je Ministarstvo rada kada će na dnevnom redu parlamenta biti zakon o boračko-invalidskoj zaštiti, dok je poslanica Srpske napredne stranke Ljubica Mrdaković Todorović pitala kada će biti predložene izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje se odnose na izdavanje licence za zdravstvene saradnike zaposlene u laboratorijama.

Posle pitanja, parlament je počeo načelnu raspravu o izmenama Zakona o elektronskoj trgovini i o zašttiti konkurencije koje je poslanicima obrazložio ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Izvor: BLIC