Izjasni se: 44 osobe imale transplantaciju bubrega dok 700 čeka na nju

0

Od početka godine u Srbiji su urađene 44 transplantacije bubrega, deset jetre i jedna srca, ali u ovom momentu na transplantaciju bubrega čeka 700 ljudi i oko 70 na transplantaciju jetre, dok je pravljenje liste čekanja za srce u toku, istaknuto je danas na obeležavanju Dana doniranja organa u okviru akcije "Izjasni se".

“Osmomilionska Srbija bi trebalo da izrazi solidarnost. Danas bi trebalo da se podsetimo da onog dana kad nas više nema mi možemo pomoći drugima da žive, i to je najveći cilj humanosti i solidarnosti”, rekla je Slavica Đukić Dejanović pred početak šetnje od Kalemegdana do Trga republike, gde su se potpisivale donorske kartice.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić rekao je da je sto hiljada potpisalo donorske kartice, što je pet donora na milion stanovnika, dok je za članstvo u Eurotransplantu neophodno najmanje deset donora na milion stanovnika.

Foto: Jovan Nedeljkov

“Srbija bi trebalo da povrati poverenje u zdravstvo i da hitno promeni zakone i da se svako kad vadi ličnu kartu ujedno izjašnjava da li će biti donor.”, kaže dr Dušan Šćepanović, Predsednik stručnog tima za transplantaciju, koji je i sam imao transplantaciju srca u nemačkoj i dodaje: “Zašto nemačka porodica može da da srce za nas a mi ne možemo?”.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.