Razlozi dečje gojaznosti i kako je sprečiti

1. Preskakanje doručka

Užurbana jutarnja rutina nije izgovor da se preskoči doručak. Deca koja doručkuju bolje prolaze na testovima, imaju više energije i manje kilograma od dece koja preskaču doručak. Glavni razlog gojaznosti kod dece je taj što ne doručkuju, zato se potrudite da svom detetu svakoga jutra pre odlaska na posao spremite zdrav obrok.

2. Doručak bogat šećerom

Sladak doručak je zapravo veoma loš, jer doprinosi gomilanju kilograma. Rešenje je da spremite jaja, ovsenu kašu ili date detetu pahuljice bez šećera.

3. Izbegavanje aktivnosti napolju

Deca koja se igraju napolju imaju više energije, samopouzdanja i smanjen rizik od gojaznosti. Zabranite deci preterano igranje kompjuterskih igrica u kući i izvedite ih napolje.

4. Nezdrave grickalice

Najbolje oružije u borbi protiv dečje gojaznosti su zdrave grickalice, koje uključuju voće i povrće, ovsenu kašu i druge žitarice. Neka zdrava ishrana postane način života vaše porodice.

5. Izbegavanje sporta

Upoznajte dete sa različitim vrstama sportova kako bi se za neki od njih zainteresovao. To je sjajan način za borbu protiv gojaznosti i sticanja novih prijatelja.

6. Prekomerno vreme provedeno pred ekranom

Ugasite televizor i kompjuter i provodite vreme sa decom napolju. Vozite bicikl, trčite ili igrajte košarku. To je odličan način da provedete kvalitetno vreme sa decom i u isto vreme vodite zdrav život.

Izvor: B92