Šta da uradimo kad se prejedemo?

Počastite se drugačijim pićem

Prirodni čaj od cikorije bez kofeina će vas psihički opustiti, ali će opustiti i vaš probavu. Cikorija (Cichorium intybus), koja obično ima ukus sličan prženoj kafi, među travarima je poznata kao biljka koja umiruje. Čaj od kamilice ima sličan umirujući učinak na probavu.

Pozdravite se sa svojim uobičajenim pićem

Sigurno ste mislili da će vam pomoći nekoliko gutljaja porta, koji se u restoranima često služi kao digestiv. Problem je u tome što porto i šeri sadrže fruktozu, koju organizam često vrlo teško apsorbuje. Taj šećer prolazi kroz tanko crevo, zatim kroz debelo crevo gde ga bakterije razgrađuju, a kao nusproizvod nastaju gasovi. Stoga porto sigurno neće pomoći vašoj probavi, već će vas mučiti gasovi i nadutost.

Prošetajte psa

Možda se osećate kao da ne možete da se mrdnete, ali činjenica je da ćete se nakon šetnje osećati puno bolje. Studije pokazuju da šetnja, ne preterano brza, pomaže u probavi hrane, dok kafa nakon obroka nema takav učinak.

Tablete aktivnog ugljena

Ako nakon obroka imate osećaj kao da imate mini vatromet u donjem delu trbuha, uzmite u obzir tablete aktivnog ugljena. Ugljeni prah upija višak plina u probavnom traktu, a aktivni ugljen takođe je jedna od stvari koja može da "usisa" vodonik iz plinova, neutrališući neugodne mirise. Međutim, te tablete ne bi trebalo često uzimati, a valja imati na umu da mogu imati negativne posledice ako uzimate lekove za srce, pa bi se svakako trebalo posavetovati pre upotrebe sa lekarom.

Uzmite pepermint

Pepermint bombona ili čaj od metvice može učiniti znatno više nego osvežiti vam dah. Naime, pepermint može prirodno osloboditi od plinova i smanjiti probavne smetnje i mučnine. Ipak, pepermint nije dobar izbor ako nakon obroka imate gorušicu, jer stvara hemikaliju koja može opustiti sfinktera jednjaka omogućujući podizanje želučane kiseline, što pojačava iritaciju.

Preskočite laksative

Neki ljudi veruju da uzimanje laksativa može pomoći da hrana brže napusti organizam, ali postoji problem. Laksativi koji pomažu kod zatvora, zapravo prazne debelo crevo. Hrana koju ste upravo pojeli nalazi se u vašem želucu i tek treba da dođe do debelog creva. Taj proces može potrajati i nekoliko sati, pa čak i ceo jedan dan, a tokom tog razdoblja apsorbovaćete kalorije, što laksative čini nedeletvornim i opasnim. Stoga, iako će vas laksativi naterati u WC, neće pomoći da se osećate bolje.

Izvor: tportal

Pogledajte još