Kupoprodaja stanova nemoguća bez potvrde iz katastra

Kupoprodaja stanova, koji su legalno zidani, ali nisu uknjiženi u katastar, u poslednjih desetak dana nije moguća. Naime, sudovi ne overavaju takve ugovore, već traže od klijenata posebnu potvrdu da nekretnina ne podleže Zakonu o posebnim uslovima za upis nelegalnih objekata u vlasničku evidenciju, otkriva za "Novosti" Kaća Lazarević, suvlasnica agencije "Alka". Overa ugovora je moguća još i uz pismenu saglasnost predsednika suda, gde se kupoprodaja zaključuje.

- Sada je promet nekretnina ograničen, čime je onemogućen normalan rad, kako agencija tako i advokata koji se time bave - navodi Lazarevićeva. - Naravno, našim klijentima, prodavcima i kupcima, to je još jedna glavobolja više. Sporne su nekretnine koje su legalno zidane ali nisu upisane u katastar, a takvih je u Beogradu hiljade, uglavnom iz otkupa. Potvrde od katastra se teško dobijaju, jer su zatrpani predmetima. Ovakva mera, u periodu kada je svaki dinar potreban državi, besmislena je, jer se smanjuje prihod od poreza na prenos apsolutnih prava i poreza na kapitalnu dobit. Do pre mesec dana tržište nekretnina je bilo gotovo mrtvo, taman su krenuli da se javljaju kupci i prodavci, da se stvari pokreću, a onda nas je sačekala ova mera. Naredbu suda niko od nas nije video, samo nas na šalterima za overu vraćaju i traže potvrdu iz katastra.

Naime, čitav problem nastao je zbog zakona o katastarskoj legalizaciji. Jer, vlasnik nelegalnog zdanja može da se upiše u katastar, ali ako želi da proda nekretninu mora da završi postupak legalizacije i plati sve takse. U sudu, bez završene legalizacije ne može da se overi kupoprodajni ugovor. Sud ne zna da li je neuknjižena nekretnina legalno ili nelegalno sazidana. Zato se i traži potvrda iz katastra da neuknjižena nekretnina, koja je predmet kupoprodaje, nije predmet zakona o katastarskoj legalizaciji.

Za overu kupoprodajnog ugovora potreban je vlasnički list kada je stan uknjižen. Za one nekretnine koje nisu uknjižene, do sada je bila potrebna samo original dokumentacija na uvid, kojom se dokazuje vlasništvo na stanu. Takođe, za neuknjižene nekretnine u ugovoru je morao da bude naznačen broj katastarske parcele. Da bi se sprečile zloupotrebe, zbog duplih prodaja nekretnina, svi sudovi su umreženi, tako da ne može, što je ranije bio slučaj, sa jednim kupcem da se overi ugovor u jednom, a sa drugim u drugom sudu i tako više puta proda ista nekretnina.

Izvor: Novosti

Pogledajte još