Rakia Bar

Rakija majka! A tek kada je pijuckate u finom mestašcetu kakvo je "Rakia Bar"... Za tren vas opiju mirisi najbolje domaće kajsije, šljive ranke, kruške, maline, medovače... Samo kvalitetne domaće i strane rakije. Nikako neka ’’zozovača’’ iz lokalnog bircuza ili najjeftinija iz inostranstva.

Kada se spustite do Dobračine ulice i utonete u njen mir, iako je u samom centru, naićićete na ukusno uređenu baštu na asfaltu. Nekoliko stepenika dole i u ’’Veseloj dolini’’ ste. Ali ne onoj iz Alana Forda, već u simpatičnom enterijeru koji su osmislili i sami napravili vlasnici ideje ’’Rakia bara’’. Nije to ’’samo’’ ideja – to je koncept koji na urban način uvodi u svet rakije. Čak i one koji sebe ne vide sa ‘’radžom’’ pre clubbing-a.

Izbor rakija je velik, a biće još veći. Svi mogu da pronađu svoju aromu, ljutinu, jačinu, pa i dame. Recimo, izuzetna je rakija ’’Excellentia’’ sa flašom dizajniranom tako da pomislite da nije domaća. Šabac joj je rodno mesto i potpuno neverovatno miris menja od šljive do čokolade. Zatim, tu su rakije s tradicijom kao što je ‘’Stara Sokolova’’ koja je 12 godina provela u najboljim burićima, ’’Imperia’’ od maline, medovača u amfori, ‘’Žaoka’’ od divljih jabuka sa propolisom (zvuči lekovito), rakija koju prave monasi manastira Sopoćani, rakija Damira Dokića (pretpostavljamo opasna), ‘’Kraljevska loza’’ sa Oplenca, ‘’Sa-ba’’, ‘’Višnjičica rod rodila’’ i brojne druge. Naravno, tu su i čuvene strane rakije: mastika, ouzo, grappa, calvados, cachaça...

Svaku rakiju prati odgovarajuće meze. Uz slatke tu je suvo voće, uz ljute pršuta i sir... Nikako na prazan stomak. Ipak je to između 42 i 52 procenta alkohola. Može da bude opasno, zato budite umereni. 

Katarina Milovanović

Pogledajte još