Ekleston: Hitler bio efikasan

LONDON, 4. jula 2009. (Beta-AFP/AP) - Hitler je bio "efikasan", ocenio je generalni direktor kompanije Formule 1 Berni Ekleston u intervjuu koji je objavio britanski "Tajms" (The Times) i dodao da "demokratije nije donela ništa dobro u mnogim zemljama".

"Više volim jake lidere", rekao je Britanac (78), komentarišući diktatore, među kojima i nacističkog lidera Adolfa Hitlera.

"Užasno je reći, ali pored toga kakav je bio Hitler i što su ga ubedili da učini neke stvare, za koje ne znam da li je želeo da budu učinjene ili ne, on je bio u poziciji da komanduje i da bude efikasan. Na kraju je izgubio, dakle nije bio dobar diktator", rekao je vlasnik svih komercijalnih prava Formule 1.

Ekleston je ocenio da bi njegov prijatelj Maks Mozli (Max Mosley), predsednik Međunarodne federacije automobilizma (FIA), koga su upoređivali u javnosti s diktatorom zbog strogosti, bio dobar premijer.

"Svi ovi ljudi - Gordon (Braun) i Toni (Bler), pokušavaju da se svima dopadnu.... Maks bi uradio sjajan posao, bio bi dobar lider", rekao je Ekleston.

Maks Mozli je sin nekadašnjeg lidera britanskih fašista Osvalda Mozlija (Oswald).

"Ako posmatrate demokratiju, ona nije mnogo dobroga donela u mnogim zemljama, među kojima ni u ovoj (Britaniji)", ocenio je Ekleston.

Njegova izjava je odmah izazvala oštre kritike u Britaniji.

"Komentari Eklestona o Hitleru i diktaturi su veoma bizarne", rekli su u Savetu predstavnika britanskih Jevreja.

Poslanik Laburističke stranke Denis Makšejn (McShane) ocenio je da Ekleston ne poznaje istoriju i potpuno greši ako "ozbiljno misli da je Hitlera treba ubediti da ubije šest miliona Jevreja, osvoji sve evropske zemlje i bombarduje London".

Pogledajte još