Da li će EPS izgubiti kupce?

Liberalizacija tržišta struje donosi oštru konkurenciju i mogućnost da kupci sami izaberu snabdevača.

Kakve promene čekaju EPS a kakve potrošaće u naredne dve godine kada Srbija postane deo otvorenog tržišta električne energije?

U ministarstvu energetike upozoravaju da je vremena da se elektropruivredi Srbije spremi za učešće u tržišnoj utakmici, sve manje.

"To znači da svi potrošači biraju svog distributera EPS ima samo godinu i po da se pripremi za utakmicu da ne dođe u situaciju da izgubi kupce da izgubi potrošače, otvara se tržište na srednjem naponu, to je oko 320 kompanija da li će EPS zadržati te kompanije ostaje da se vidi", kaže Zorana Mihajlović, ministarka energetike.

Jednog kupca, EPS je već izgubio. Nemačka kompanija Meser, okrenula se povoljnijem snabdevaču, slovenačkom Gentu. Da li bi to mogao da bude slućaj i sa nekim drugim stranim investitorima

"Pričao sam i sa direktorima drugih kompanija, koji se spremaju da kupe struju na nemačlkom tržištu, i mislim da EPS i Srbijagas moraju da se drže principa koji se primenjuju drugde u svetu, kako bi održali konkurentnost", kaže Antonio Čezare Ferera, direktor Fiajt automobili Srbija.

EPS konkuretnim čini i to, objašnjavaju stručnjaci, što ima svoju proizvodnju, pa bi samim tim velikim kompanijama, trgovinskim lanicima i benzinskim pumpama, što su potrišači visokog i srednjeg napona, mogao da ponudi bolje uslove od onih, koji strujom samo trguju. Za potrošače veća konkurencija znači i veće pogodnosti. Od 1.januara 2015. svako domaćinstvo će birati od koga da kupi struju.

Do tada će sigurno situacija biti slična kao kada birate mobilnog operatera, znači ovaj nam nudi i interent i neke druge pakete tako će se desiti da možda 2015.godine ne samo eps nego i drugi trgovci strujom, da gledamo tv program uz paket za potrošnju određene količine električne energije na mesećnom nivou.

Koliko će domaća eletroprivreda biti spremna da se izbori sa regionalnim i evropskim konkurentima, zavisi od toga koliko će efiskanijim učiniti svoje finckionisanje. Tome treba da donese i njegovo pretvaranje u akcionarko društvo do kraja ove godine, što znači da država ostaje većinski vlasnik, a ostatak akcija dobijaju građani. To znači i početak funckionisanja EPS-a po zapadnom sistemu, koji podrazumeva da menadžent i nadzorni odbor snose odgovornost za poslovne odluke koje donose.


B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.