Federer: Srećan sam što sam ponovo broj jedan

VIMBLDON, 6. jula 2009. (Beta-AP) - Švajcarski teniser Rodžer Federer izjavio je da je "odlično što se ponovo vratio na poziciju "broj jedan", pošto je pobedio u finalu Vimbldona.

Federer je savladao Amerikanca Endija Rodika, u najdužem petom setu u istoriji tog gren slem turnira - sa 16:14, a time je na ATP listi pretekao Španca Rafaela Nadala.

"To je fantastično, jer kada izgubite prvu poziciju ne znate da li ćete se ikada više vratiti. Uvek sam mislio da je lakše biti na prvom mestu nego doći do njega", rekao je Federer. Prošle godine Nadal je pobedio Federera u finalu Vimbldona i zatim mu u avgustu preuzeo vodeće mesto na ATP listi, posle rekordnih 237 nedelja. 

Švajcarac je bio "broj jedan" od 2. februara 2004. kada je osvojio prvu titulu na Otvorenom prvenstvu Australije.

"Odjednom, ja sam bio na prvom mestu i sve je bilo lako. Pobedio sam sve igrače u prvih 10 i pobedio u svim finalima u kojima sam igrao. Naravno, sada sam oduševljen što sam ponovo 'broj jedan'", rekao je Federer.

Nadal nije branio titulu na Vimbldonu zbog povrede kolena, a Federer je video svoju šansu za povratak kada je Španac izgubio u četvrtom kolu na ovogodišnjem Rolan Garosu.

Švajcarcu je titula na Vimbldonu 15. na gren slem turnirima, a tom pobedom je nadmašio rekord Amerikanca Pita Samprasa.

Pogledajte još