Nikolić: Moguće je biti istovremeno i nacionalista i proevropljanin

Na konstataciju novinara da je izabrao političku struju koja najviše naginje nacionalizmu na srpskoj sceni, ali i da je prihvatio put integracija u Evropsku uniju, Nikolić je kazao da je moguće spojiti te dve stvari.

"Nemam nikakvu dilemu po tom pitanju. Istovremeno možete biti i nacionalista i proevropljanin, ali je vama u Evropi to teško objasniti, jer je srpski nacionalizam uvek predstavljan kao nešto negativno. Ja volim svoju zemlju kao što i vi volite svoju i volim svoj narod kao što i vi volite svoj", objasnio je Nikolić.

Predsednik Srbije kazao je da je počeo s odbranom Jugoslavije, odbranom Srpske Krajine, Republike Srpske i odbranom Kosova u okviru Srbije.

"A sve vreme, Evropa se suprotstavlja svemu što radite. Stavlja vas na listu nepoželjnih, uvode vam sankcije i izoluju vas. Ali, došla su druga vremena, pa smo sebi postavili nove ciljeve. U mojoj zemlji se kaže da se samo budala neće promeniti", rekao je Nikolić za britanski list.

Srpski predsednik kazao je da je došlo vreme za zapošljavanje ljudi, kojima treba obezbediti bolji život, socijalnu i zdravstvenu negu, kao i da je to drugačiji način vodjenja zemlje.

Nikolić je istakao da je "Srbija deo Evrope, ne samo Evropske unije kao organizacije", ali da je "spremna da sutra postane članica EU".

Na pitanje da li smatra da je ulazak u EU jedini način da se Srbima obezbedi bolji život, Nikolić je odgovorio da nije jedini, ali da jeste najbolji i najsigurniji.

"Naravno da imamo sporazume i saradnju širom sveta. Imamo stara prijateljstva koja smo obnovili, sa zemljama koje su pre 30 godina zaostajale za nama, a koje danas ne možemo da stignemo. Ima i mnogo velikih, moćnih zemalja, koje nisu članice Evropske unije, s kojima imamo odlične trgovinske sporazume", kazao je Nikolić.

Nikolić je rekao i da, nažalost, Srbija ne proizvodi dovoljno, da je proizvodnja u poslednjih 13 godina potpuno zapostavljena, ali da ipak ne vidi EU "kao mogućnost da zaradi novac".

"Otvorili smo pregovore u vreme svetske ekonomske krize. Izazvale su je velike zemlje, ali one male najviše pate. Zato moramo sami da se izvučemo iz krize. Nažalost, to je do sada većinom radjeno putem zaduživanja, već smo se približili kritičnoj tačci, kada više ne možete da dobijete bitku. Zbog toga intenzivno radimo i saradjujemo s investitorima širom sveta da otvorimo nova radna mesta", istakao je Nikolić.

Upitan da li u Srbiji postoji politička volja za sprovodjenje dubinskih reformi političkog sistema, pravosudja i ekonomije - kako bi evropski standardi bili ispunjeni, Nikolić je odgovorio da je Srbija "u potpunosti posvećena sprovodjenju reformi, uključujući i one najbolnije i najteže".

"Pozitivna je i okolnost za ovu vladu je što je Srpska napredna stranka najjača partija u njoj. Ona je potpuno oslobodjena bilo kojih obaveza povezanih s prošlošću i kad želi da sprovede reformu pravosudja, neće se rukovoditi lošim reformama iz prošlosti", istakao je Nikolić.

Isto važi, kazao je predsednik Srbije, i za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i istakao da mu nije stalo da zakoni samo budu usvojeni, već da postanu deo svakodnevne prakse.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.