Zatvoreno 900 auto-škola, stala obuka za 50.000 kandidata

0

Oko 900 auto-škola zatvoreno je poslednjih dana, pa je više od 50.000 polaznika zaustavilo obuku i polaganje vozačkog ispita. Novi pravilnik o uslovima za obuku, koji se čeka iz MUP-a, još nije stigao i ni jedna auto-škola trenutno nema dozvolu i ne sme da radi.

Više od 95 odsto škola za obuku vozača nije dobilo novu dozvolu za rad jer u petak nisu ispunile sve zahteve koje propisuje Zakon o saobraćaju. Zbog toga je 50 predstavnika auto-škola juče imalo sastanak u Privrednoj komori, ali dogovor nije postignut jer se niko iz MUP-a i Agencije za saobraćaj nije pojavio.

Bojan Branković, vlasnik Auto-škole “Gas”, kaže da je situacija beznadežna.

Od petka smo ugasili kase, zatvorili knjige, decu koja dolaze na obuku šaljemo kući, a mi sedimo i čekamo. Oko 900 škola je prekinulo rad, tri hiljade instruktora ne radi i jednostavno nemamo izlaz. Iz MUP-a su najavili da će nam rok za nove uslove produžiti na još godinu dana, ali od toga ništa nije zvanično, pa smo svi svoje poslovnice zatvorili – kaže Branković.

Auto-škole su imale godinu dana da opreme učionicu od najmanje 25 kvadrata, kao i prostoriju za administrativne poslove od osam kvadrata. Propisano je i da auto-škola mora da ima po jedno vozilo za svaku kategoriju. Najveći problem za škole bilo je adaptiranje poligona za polaganje, koji mora biti dugačak 51 metar, a širok sedam metara.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.