Umro glumac Janoš Tot

Janoš Tot je rođen u Vršcu 16. juna 1961. godine, Studirao je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Dejana Mijača. Karijeru je započeo u Srpskom narodnom pozorištu, a iza njega su ostale brojne uloge u teatru, na filmu i televiziji.

Bio je član Pozorišta na Terazijama od 1990. godine.

Kao prvak drame odigrao je brojne uloge u predstavama "Noć ludaka u Gospodskoj ulici", "Bitka za Senjak", "Zimski dvorac", "Tri frtalja Beograda", "Kabare", "Lukrecija iliti ždero", "Alan Ford", "Mir", "Lutka sa naslovne strane", "Jubilej", "Paradoks", "Poljubi me Kejt", "A Chorus line", "Učene žene", "Svadba u kupatilu", "Maratonci trče počasni krug".

Kao gostujući glumac igrao je u svim beogradskim pozorištima.

Ostvario je uloge u poznatim TV serijama i filmovima: "Porodično blago", "Srećni ljudi", "Moj rođak sa sela", "Montevideo", "Zvezdara", "Žena sa slomljenim nosem", "Kupi mi Eliota", "Falsifikator" i drugim.

Dobitnik Godišnje nagrade Pozorišta na Terazijama, „Zlatnog ćurana“ na festivalu „Dani komedije“ za predstave "Jubilej" - uloga Rekvizitera (2001) i "Maratonci trče počasni krug" - uloga Aksentija Topalovića (2009).

Datum i vreme komemoracije i sahrane naknadno će biti objavljeni.

Izvor: Blic

Pogledajte još