Pokaži mi ljubav - pojedi jabuku koja je stajala ispod pazuha

Jabuku pod pazuh, pa ko voli nek izvoli

U 19. veku u ruralnom delu Austrije, tokom plesa dame su držale kriške jabuke pod pazuhom. Na kraju noći, devojka bi poklonila komad jabuke mladiću koji joj se dopadne. Ako je osećaj bio obostran, on drage volje pojede jabuku. Koja je bila ispod pazuha.
Ne sumnjamo u to da su muškarci oberučke prihvatili kraj ovog ljubavnog rituala.

Nož za pojasom

U 19. veku, devojke iz Finske koje su bile spremne za sklapanje braka, nosile su praznu koricu za nož oko pojasa. Mladić, koji bi želeo da im izjavi svoju ljubav, učinio bi to tako što bi kupio nož i stavio ga u koricu koju nosi dama.
Naravno, ako se devojci ne svidi momak, ona bi vratila nož, ako ne vrati – to znači da odmah pristaje na udaju.

Kome još treba prsten?

Puritanci, engleski protestanti iz 16. veka, nisu verovali prstenu za veridbu. Umesto toga, svojim verenicama su poklanjali naprstak (mali metalni ‘čep’ koji se stavi na prst prilikom šivenja).
Srećna devojka bi tada mogla da koristi naprstak dok šije potrebnu odeću za venčanje, kao i razne potrepštine za kuću. Nismo sigurni da li im je bilo dozvoljeno da nakon venčanja odseku dno i nose naprstak kao super-praktični venčani prsten.

Zaboravite ruže, poklonite kašiku

U 17. veku, velški ljubavnici su razmenjivali “ljubavne kašike”, ručno izrezbarene drvene kašike koje su označavale romantičnu pažnju.
Mladići bi proveli sate praveći kašiku za svoju voljenu, koja, ako bi prihvatila kašiku, prihvatila bi i brak.

Štap za udvaranje

Engleski parovi iz osamnaestog veka su imali prilično veliki problem kada dođe do razmene nežnih reči: nisu imali nikakvu privatnost. Naravno, i danas nije prikladno da šapućemo devojci pred njenim ocem – ali i za to postoji genijalno rešenje!
Genijalan izum koji se zove štap za udvaranje rešio je ovaj problem. Oko tri metra dugačka šuplja cev dopuštala je parovima da razmene nežnosti dok su članovi porodice prisutni u sobi. A naravno, oni su bili prisutni kako se među zaljubljenima ne bi desila neka bludna radnja kao što je držanje za ruke, ili još gore, poljubac u obraz!

izvor: Pixelizam

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.