Pet zdravstvenih problema koje limunada može uspešno rešiti

Kamen u bubregu
Kamen u bubregu nastaje kada urin sadrži previše soli, a nedovoljno ostalih supstanci poput citrata. Kako limunov sok sadrži limunsku kiselinu, oko 8%, najbolje je za bolju filtraciju bubrega dnevno popiti pola šoljice ceđenog soka od limuna razređenog u sedam šoljica vode. Možete ga, ako baš morate, malo i zasladiti i piti svaki dan. Sa druge strane, valja misliti o samom uzroku problema što znači da bi trebalo smanjiti unos soli i piti dovoljno tečnosti. 1.500mg soli dnevno dovoljno je za osobe od 9 do 50 godina.

Artritis
Mokraćna kiselina se u većini tkiva, pa tako i u zglobovima, kristališe u više od 95 posto slučajeva kao natrijumov urat što uzrokuje artritis. Da bi se olakšala bol, ukočenost i stalne upale, sok od limuna može biti vrlo koristan. Iscedite sok od pola limuna u čaši vode te popijte pre doručka. Pijte još jednu čašu razređenog limunovog soka pre ručka, večere i pre odlaska na spavanje.

Zatvor
Može biti izazvan brojnim činiocima, uključujući neuzimanje dovoljno tečnosti, vlakana ili čak uzimanje previše mlečnih proizvoda. Za lečenje zatvora limunadom izmešajte kašičicu soka s čašom tople vode i kašičicom meda.

Osetljiv želudac
Pojeli ste obilan obrok, i vaš želudac to najbolje ne podnosi. Muči li vas žgaravica, trebalo bi da uzmete nešto što će pomoći varenju, a u tome su često uspešne kiseline u limunovom soku. Pomešajte sok od pola limuna i pola kašičice sode bikarbone u čaši vode. Takav napitak bi trebalo da pomogne.

Bol u grlu
Limunska kiselina i vitamin C iz soka daje limunu antibakterijska svojstva što pomaže pri ublažavanju upale. Limunov sok, takođe, jača imuni sistem. Sledeći put kada osetite nadraženo grlo, pokušajte sa limunadom. Iscedite sok od limuna u šoljicu, napunite je toplom vodom i dobro promiješajte. Ispirajte grlo razređenim sokom od limuna nekoliko puta tokom dana.

Izvor: Namirnice.ba

Pogledajte još