Matičnim ćelijama iz Nemačke lečiće se leukemija u Srbiji

Načelnica Klinike za hematologiju VMA prof. dr Ljiljana Tukić rekla je da na transplantaciju čeka još 16 odraslih pacijenata, i da je za još jednog pacijenta pronađen podudarni donor u Nemačkoj. Ova transplatacija biće obavljena početkom decembra.

"Matične ćelije su stigle iz inostranstva, jer je srpski Registar davalaca koštne srži od prošle godine postao deo svetskog registra", rekla je dr Tukić.

U svetskom registru, kaže ona, ima oko 20.000 potencijalnih davalaca koštne srži, što povećava mogućnost da se lakše pronađe nesrodni podudarni donor za transplantaciju.

Transplantacijom matiičnih ćelija hematopoeze leče se hematološka oboljenja i to limfomi, leukemije, anemije... Dr Tukić je objasnila da je transplantacija matičnim ćelijama različito uspešna i da deca uglavnom bolje podnose terapiju od odraslih.

"Zdrave ćelije nekada prepoznaju organizam u kome su transplantirane da nije njihov. One tada počnu reakciju koja se zove "kalem protiv domaćina"
, objasnila je dr Tukić.

Ona je dodala da nije dobro kada je ta reakcija jako izražena i onda mora da se suzbija, ali ako je malo ispoljena, onda radi još nešto dobro za organizam bolesnika, a to je svojevrsna imuno terapija.

Transplantacije matičnih ćelija hematopoeze obavljaju se samo u dve klinike u Srbiji: u VMA za odrasle pacijente i u Instiututu za majku i dete za decu.

Načelnica Klinike za hematologiju VMA objašnjava da treba animirati ljude u Srbiji da se ukjuče u Registar davalaca kostne srži, kako bi matične ćelije za transplantaciju dobijali u našoj zemlji.

U Registru davalaca kostne srži u Srbiji sada ima 3.800 potencijalnih donora, dok u Hrvatskoj, koja ima 4,5 miliona stanovnika, u Registru ima oko 40.000 potencijalnih donora koštane srži.


Blic

Pogledajte još