U Srbiji 65 odsto učenika bilo izloženo nekoj vrsti nasilja

Centri za prava deteta u Beogradu i Užicu uradili su istraživanje sa 1.100 učenika, uzrasta od 12 do 17 godina širom Srbije i došli do podataka koji su zabrinjavajući i upozoravajući. Direktorka užičkog Centra Jelena Žunić Cicvarić smatra da ovi rezultati zahtevaju hitnu reakciju celog društva.

"Decu najviše boli verbalno nasilje", ocenila je Cicvarić i dodala da je njih 76 odsto reklo da ih najviše povređuju uvrede vršnjaka.

Zatim slede namerno oštećenje imovine, uznemiravanje preko telefona, ponižavanje zbog svojih uverenja, uvrede nastavnika, batine van kuće, ponižavanje zbog fizičkog izgleda, pa otimanje novca i užine, precizirala je Cicvarić.

Prema rezultatima istraživanja, predstavljenog nedavno u Užicu na tribini "Nasilje u školama", deca bi nasilje najčešće prijavila roditeljima, a tek onda razrednim
starešinama. U starijem uzrastu najčešće bi se poverila svojim vršnjacima.

"Više od polovine ispitane dece smatra da država ne može da ih zaštiti od nasilja i da su prinuđeni da sami brinu o sebi",
napominje Cicvarić.

Ona ukazuje da su posebno zabrinjavajući stavovi učenika u Srbiji o svakodnevnom životu i objašnjava da "deca imaju ekstremno negativne stavove prema ateistima i osobama drugačije seksualne orjentacije".

Četvrtina njih misli da bi svaka nacija trebalo da živi u svojoj državi, a njih 40 odsto ima negativno mišljenje o svojim vršnjacima koji imaju odličan uspeh, precizira Cicvarić.

Na pitanje šta oni misle koji su načini za rešavanje problema, deca su, pored sankcionisanja, navela i eukaciju, sadržajnije programe za provođenje slobodnog vremena, kao i rekreativni sport.

Cicvarić je istakla da se Centar za prava deteta u Užicu već godinama bavi prevencijom nasilja kroz edukaciju roditelja, prosvetnih radnika i dece. Izveštaj je, po njenim rečima, predstavljen Kancelariji za ljudska i manjinska prava.

Izvor: Blic

Pogledajte još