Danas izveštaj posmatrača EU o izborima na Kosovu

Preliminarni izveštaj sadržaće, kako je najavljeno, preliminarne nalaze Izborne posmatračke misije EU o izbornom procesu, od početka oktobra, kada je misija rasporedjena, do izbornog dana - 3. novembra.

Evropska unija je formirala misiju za posmatranje opštinskih i izbora za gradonačelnike zakazane za 3. novembar i 1. decembar, a šef te misije je Roberto Gvaltijeri, poslanik Evropskog parlamenta.

Misiju je inače činilo 99 posmatrača iz 28 država članica EU, Norveške i Švajcarske.

Međutim, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček smatra da bi trebalo ponoviti izbore u severnoj Kosovskoj Mitrovici i kritikuje što je bilo premalo pripadnika Kosovske policije na dan glasanja na severu.

"U severnoj Mitrovici u svakom slučaju izbori moraju biti ponovljeni, bilo 1. decembra ili ranije“
, podvukla je ona u izjavi bečkom dnevniku "Standard“.

Lunaček istovremeno ističe da se za ponavljanje izbora moraju uspostaviti bezbedni uslovi i zatražila da se radikalne i kako je navela, "mafijaške" osobe što pre uhapse. Ona je ocenila da, i pored incidenta u severnoj Mitrovici, može da se počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

Izbori su, kako je objasnila, imali za cilj da se istorijski sporazum Beograda i Prištine primeni i kosovski Srbi i sever integrišu u Kosovo. Što se južnog dela Kosova tiče Lunaček je konstatovala da su izbori bili uspešni.

Izvor. B92

Pogledajte još