Čega se boje muškarci, a čega žene?

Čak 23 posto muškaraca kaže kako im je organizacija "velikog dana" bila najstresnija stvar koju su ikad uradili, navodi se u novoj studiji koja otkriva da strah najviše izaziva prinova u porodici, venčanje, seljenje i gubitak posla. A u samom srcu svih tih problema nalazi se stalna zabrinutost zbog eventualnog nedostatka novca.

Iako su otpornije na stres zbog venčanja od muškaraca, istraživanje je pokazalo da i žene pate od straha uzrokovanog organizacijom venčanja i da su prijatelji i porodica velik izvor teskobe za oba pola. Istovremeno, organizacija je na vrhu popisa stresnih događaja samo za 16 posto žena koje stresnijim doživljavaju rađanje deteta ili selidbu.

Kad je reč o planiranju velikog dana, ispitanici kažu da je najzahtevniji zadatak odlučiti koga pozvati na venčanje, dok su finansije su drugi najveći uzrok straha (38 posto).

Nametljivi članovi porodice (24 posto), uplitanje svekrve ili tašte (23 posto) stvaraju u nekim slučajevima takve pritiske koji prete da unište sve, otkriva anketa sprovedena među 2.000 muškaraca i žena.

Selidba je najstresniji životni događaj većini anketiranih (37 posto), sledi rađanje deteta (34 posto), venčanje (18 posto) i promena radnog mesta (11 posto).

Kada u porodicu dolazi prinova, većina je zabrinuta hoće li imati dovoljno sna (48 posto), hoće li biti dobri roditelji (42 posto) i hoće li biti u mogućnosti da priušte bebi sve potrebno (40 posto).

Žene se plaše promene tela (39 posto), trudova (44 posto), a muškarci su zabrinuti koliko će im se promeniti način života (24 posto).


B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.