Google misteriozne barže: Šta li planiraju da rade sa njima?

Teretne barže imaju četiri sprata na palubi, a spekulacije šta IT div planira sa njima dolaze sa svih strana.

Jedna od ideja je da bi oni mogli da budu informatički centri na vodi koje pokreću i hlade talasi. Drugi smatraju da će biti to mesta za žurke ili "showroom" prostore kada krene prava promocija za Google Glass.

Do sada, Google je odbio da komentariše čemu će služiti brodovi. Ali, kompanija je još 2009. godine patentirala "data centar na vodi".

"To je zanimljiv koncept," rekao je Nik Lejzel iz Telehouse-a, informatičke kompanije

"Na hlađenje odlazi veliki novac za bilo koji informatički centar, tako da oni možda žele da iskoriste to što imaju vodu svuda oko sebe." Ali, dodao je da voda nosi i najveći rizik za oštećenje opreme.

Jedan od brodova usidren je u "Treasure Island Marini" u San Francisku.

Predstavnici grada potvrdili su da su se sreli sa zvaničnicima Google-a nekoliko puta tokom poslednjih meseci. Ali, jedan od direktora zalivskog poslovnog prostora, Leri Golcbend, kaže da Google nije baš otkrio svoje planove.

"Kada oni odluče da nas obaveste o tome šta žele da rade – ili se nadaju da mogu da rade, tek tada možemo da odlučimo da li je to dozovoljeno," rekao je za AP.

Dokumenti koji su na zahtev dnevnika "The Day" u Konektikatu data na uvid javnosti govore da je Google takođe povezan i sa još jednim brodom koji je usidren u Mejnu, na istočnoj obali SAD-a.

izvor: B92

Pogledajte još