Kakva je razlika između belih i smeđih jaja?

Većina nas uglavnom uzima one na koje naleti ili jednostavno kupujemo one boje jaja koje smo uvek kupovali. Ako vas interesuju razlike ili zašto je žumance kokoši sa sela žuće, nastavite čitati.

Sve je do kokoške

Odgovor je tako jednostavan da ćete se iznenaditi. Kokoške sa belim perjem polažu bela, a crvenkasto-smeđe (prisutnije kod nas) kokoške polažu smeđa jaja. Ali, što se tiče samog jajeta i hranljivosti, ne postoje razlike – sve je samo do boje.

Smeđa jaja su skuplja
Mnogi misle da su smeđa jaja kvalitetnija i da su zbog toga skuplja, ali to nije slučaj. I za ovo postoji jednostavan odgovor – kokoške koje polažu smeđa jaja su krupnije od belih, tako da jedu više, odnosno koštaju više.

Ima li razlike u ljusci?
Osim u boji, nema neke bitne razlike između ljuske smeđih i ljuske belih jaja. Opet, zahvaljujući narodnim predanjima, misli se da je ljuska smeđih jaja tvrđa, ali ni to nije tačno. Tvrdoća zavisi od starosti kokoške. Što mlađa kokoška, to tvrđe jaje. To verovatno niste znali!

Postoji li razlika u žumancetu?
Opet zbog priče na selima mnogi misle da žumance iz smeđih jaja ima bogatiju žuto-narandžastu boju. Boja i kvalitet žumanceta nemaju veze se bojom jajeta, ali imaju direktno veze sa kvalitetom onog čime se koke hrane. Što kokoška jede zdravije, što jede više kukuruza – to je žumance žuće, i to svetlo žuće. Kada se hrani, kako se kokoške u industrijskim farmamam danas uglavnom hrane (prerađenim hranama) imamo manje žuto a više narandžasto žumance. Tako da boja ljuske (uglavnom) ne utiče na boju žumanceta.

Izvor: Namirnice.ba

Pogledajte još