Božović: Zakonom definisati nespojive delatnosti

Govoreći na diskusiji „Nespojive policijske delatnosti“, koju je organizovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Božović je naglasio da je aktuelni zakon o policiji donet pre sedam godina, ali da nema odgovor zašto pravilnik kojim bi se uredila ova oblast nije do danas usvojen, iako je bilo predviđeno, ocenivši to kao „skandalozno i neodgovorno ponašanje ljudi koji su u MUP-u za to bili zaduženi“.

- Sada bi trebalo predvideti, a zatim i uneti u zakon o policiji, koje su to delatnosti nespojive sa službenom dužnošću, a ne da se to ostavlja starešini da on procenjuje. Takođe, i novi zakon o radu je važan, jer će on inicirati i promenu Zakona o državnim službenicima - rekao je Božović.

Prema njegovim rečima, uskoro će se znati i šta svako radno mesto u MUP-u sa sobom nosi, jer je to preduslov da bi se moglo govoriti o nespojivosti policijske dužnosti.

- Mora se, dakle, utvrditi šta je osnovna delatnost svakog zaposlenog u MUP-u, pa onda uporediti da li to što on radi posle posla nije spojivo i da li ulazi u sferu zabranjenog - naglasio je Božović.

Takođe, on je najavio i da će Sektor unutrašnje kontrole MUP-a uskoro dobiti više pripadnika, odnosno da će, umesto sadašnjih 80, imati 460 članova, čime će se znatno unaprediti rad, jer ne može sadašnji mali broj zaposlenih da kontroliše 46.000 pripadnika MUP-a.

- Zamislite da njih 50 treba da obiđe sve splavove i ugostiteljske objekte kako bi utvrdili da li u obezbeđenju rade pripadnici raznih jedinica MUP-a - ukazao je Božović.

Božović je kazao da mu je Sektor unutrašnje kontrole MUP-a dostavio izveštaj gde se navode primeri policijskih službenika angažovanih na drugim poslovima koji su nespojivi sa službenom dužnošću. Tu su navedeni primeri tri policajca iz Bojnika, koji su bili angažovani kao članovi upravnog odbora Centra za socijalni rad, zatim primer iz Zaječara, gde je utvrđeno da je policijski službenik svoje vozilo ustupio taksi udruženju, te treći primer iz Kikinde, gde je policijski službenik u nekoj školi obavljao administrativne poslove.

Izvor: Danas

Pogledajte još