Porodičnim obrocima protiv gojaznosti

U porodicama koje obeduju zajedno bez televizije i kod kojih svi ostaju da sede za stolom dok svi ne završe, deca imaju manji porast telesne težine i niži indeks telesne mase, kaže bihejvioralni ekonomista sa Kornela u oktobarskom broju časopisa "Obesity".

Jake pozitivne veštine socijalizacije tokom večere verovatno sprečavaju potrebu da se osoba prejeda, objašnjavaju istraživači. Majke i očevi koji tokom večere smisleno razgovaraju sa decom, posebno malim dečacima, o tome šta se dešavalo tokom dana takođe imaju niži indeks telesne mase.

"Izgleda da je glavni pokretač gde i koliko dugo neko obeduje", kaže Brajan Vansink, profesor Fakulteta za primenjenu ekonomiju i menadžment Dajson na Kornelu i direktor Laboratorije za hranu i brendove na tom univerzitetu, autor ove studije zajedno sa Elen Van Klif, asistentkinjom na Univerzitetu Vageningen u Holandiji.

Ali porodice koje večeraju dok gledaju televiziju mogu da postanu bucmaste, ističu istraživači. "Obedovanje bilo gde osim za trpezarijskim stolom povezano je sa višim indeksom telesne mase i kod roditelja i kod dece", kaže Vansink.

"Fokusiranjem na rituale porodičnog obedovanja, ovo istraživanje se izdvaja u odnosu na pristupe u kojima je hrana glavna tema ispitivanja", kaže Vansink. "Porodični obroci i rituali mogu da budu element koji je u borbi protiv gojaznosti do sada bio zapostavljen."


B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.