Afera „MB gas oil'': Markovića saslušavaju kao svedoka

Marković će svedočiti u Tužilaštvu za organizovani kriminal koje vodi istragu protiv Janjića, koji je bivši pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja i Brežančića, direktora i suvlasnika firme "MB gas oil".

Mediji su preneli da bi Marković trebalo da govori o svojoj saradnji sa Brežančićem koji je svojevremeno poklonio žirafu zoološkom vrtu u Jagodini, dok je Marković bio na čelu tog grada.

Prošlog utorka tužilaštvo je kao svedoka saslušalo bivšeg ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića, a nakon toga Janjić je pušten iz pritvora u kome je bio od hapšenja 2.oktobra. Brežančić je i dalje u pritvoru.

Istraga se protiv njih vodi zbog sumnje da je Janjić tokom 2009. i 2010. godine, dok je bio pomoćnik ministra Dulića, u dva navrata, primio poklon u novcu - ukupno 152.000 evra. Novac mu je, kako se sumnja, poklonio Brežančić da bi objekti njegovog preduzeća dobili urbanističke i dozvole za izgradnju.

Na taj način je, kako se sumnja, omogućeno da se uknjiži pravo svojine nad objektima u vrednosti od najmanje 10 miliona evra, što je iznos imovinske koristi za Brežančića i privrednog društva "MB Gas oil".

Janjić se tereti za krivična dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja, a Brežančić za davanje mita i podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja.

Janjić je bio je pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića i savetnik gradonačelnika Subotice, član opštinskog veća i pomoćnik direktora za investicije pri Direkciji za izgradnju grada Subotice.

Od oktobra 2012. do aprila 2013. godine obavljao je dužnost pomoćnika gradonačelnika Subotice Modesta Dulića, zadužen za oblast investicija, urbanizam i komunalno uređenje.

U oktobru prošle godine tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Janjića, Dulića i bivšeg direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka u vezi sa izdavanjem dozvole slovenačkoj firmi "Nuba invest" za postavljanje optičkih kablova, ali nije tražilo da im se odredi pritvor.

Protiv Janjića, Dulića i Drobnjaka u toku je dopuna istrage povodom tog slučaja, pošto je Apelacioni sud vratio optužnicu tužilaštvu za organizovani kriminal na doradu krajem juna.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.