Anita Balaž putuje na operaciju

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je danas primio zahtev Ksenije Balaž, majke Anite Balaž, za njeno lečenje u inostranstvu. RFZO će omogućiti celokupno lečenje Anite Balaž u AKH klinici.

Prema mišljenju Lekarske komisije, Aniti prvo treba da bude izvršena ugradnja mehaničke pumpe unutar srca sa ciljem da se smanji postojeći pritisak u plućnoj cirkulaciji tokom narednih nekoliko meseci. Na taj način će se stvoriti neophodni uslovi za potrebnu transplantaciju srca koja će biti drugi korak u lečenju

Anitu će na lečenju pratiti i njen lekar iz Srbije dr Vladislav Vukomanović, kako bi bio neposredno upoznat sa tokom lečenja obolele devojčice.

RFZO još uvek čeka na saglasnost Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije na predlog izmene Pravilnika o upućivanju osiguranih lica na lečenje u inostranstvo, čije su izmene predložene 1. novembra ove godine, i čiji je cilj da se na lečenje upućuju i pacijenti oboleli od cistične fibroze kojima je neophodna transplantacija pluća.

Upravo to je i razlog, kažu u RFZO, zbog koga Nevena Janković iz Žitorađe još nije otišla na lečenje.

RFZO je tokom 2013. odobrio upućivanje 297 pacijenata (i dece i odraslih) na lečenje u inostranstvo i po tom osnovu isplatio 344,2 miliona dinara, što je 100 miliona dinara više u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor: Blic

Pogledajte još