Obama upozorio Iran

AKVILA, 10. jul 2009. (Beta-AFP/AP) - Predsednik SAD Barak Obama izjavio je u petak da je G8 (grupa osam industrijski najrazvijenijih zemalja) ozbiljno zabrinuta zbog "užasnih" događaja u Iranu koji su sledili posle spornog reizbora Mahmuda Ahmadinedžada za predsednika.

"I dalje smo ozbiljno zabrinuti zbog užasnih događaja povodom predsedničkih izbora u Iranu, kao i zbog toga koliko veliki rizik za širenje naoružanja predstavlja iranski nuklearni program", rekao je Obama na konferenciji za novinare u okviru samita G8 koji se održava u italijanskom gradu Akvila.

"Ponudili smo Iranu put kako bi zauzeo mesto u svetu koje mu pripada, ali uz to pravo idu i odgovornosti. Nadamo se da će Iran izabrati da preuzme te odgovornosti", dodao je američki predsednik. On je upozorio Iran da međunarodna zajednica "neće večno čekati" Iran da odustane od namere da proizvede nuklearno naoružanje.

Kazao je i da na samitu G8 ideja nije bila da se Iranu uvedu sankcije. "Ono što smo želeli jeste upravo ono šmo imamo - saopštenje sa osudom akcija Irana" u vezi sa osporenim predsedničkim izborima, rekao je predsednik SAD.

Pogledajte još