Promena prezimena u Srbiji košta čak 10.000 dinara!

Posle udaje, žene koje odluče da promene prezime ili dodaju muževljevo čeka obaveza da promene i lična dokumenta, a to oduzima nekoliko dana i košta više hiljada dinara.

Mnoge koje ga i promene ne menjaju dokumenta po više od godinu dana, iako ih zakon obavezuje da zahtev za promenu lične karte podnesu najkasnije 15 dana od dana venčanja.

Zbog lične karte, obavezno se naplaćuju takse za izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu, iako u Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da ti papiri uopšte nisu potrebni.

Ali novac je potreban, i to za ličnu kartu 1.155 dinara, promenu prebivališta 280, pasoš 3.600, vozačku dozvolu 1.546. Na to treba dodati i taksu za izdavanje venčanog lista od 400 dinara.

Olakšica će biti, ali za devojke koje planiraju da se udaju - tek 2015. Tada će se, kažu u Ministarstvu pravde i državne uprave, formirati registar građana i početi da se primenjuje novi zakon o opštem upravnom postupku.

Oni tvrde da vam tada više neće biti potrebni izvodi iz opština, jer će službenici MUP-a morati sami da pribave te podatke.

Izvor: RTS

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.