Danas je Međunarodni dan studenata

Nastavni programi su obimni, literatura zastarela, a ne manje važan problem mladih je manjak mesta u studentskim domovima, neadekvatan broj i visina stipendija, visoki kriterijumi za dobijanje stipendije, rekao je Tanjugu predsednik Studentske unije Srbije (SUS) Bojan Vojinović.

U Beogradu studentski dom nije izgrađen 35 godina, a loša finansijska situacija roditelja ne dozvoljava da deci iznajme stan.

Cene hrane i smeštaja u domovima povećane su za 30 odsto, a stipendije su nepromenjene. Iznos je 6.100 dinara, isplata je neredovna, a troškovi hrane i smeštaja su oko 7.000 dinara, podsetio je Vojinović.

On je naveo da je uslov za dobijanje stipendije prosečna ocena 9.00, a da se SUS zalaže za smanjenje na 8.50.

Ogromna konkurencija za mesta u domovima je i u Novom Sadu i Nišu, gde prosečno tri studenta konkurišu na jedno mesto.

SUS predlaže formiranje fonda u koji bi bila uključena ministarstava, univerziteti, gradske opštine, za finansiranje izgradnje ovih domova, rekao je Vojinović, ističući da studiranje ne sme da bude privilegija bogatih.

Međunarodni dan studenata u svetu se obeležava kao simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo i sećanje na 17. novembar 1939. godine kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije.

Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i univerzitet pretvoreni u kasarne.

Međunarodno veće studenata kasnije je u Londonu proglasilo 17. novembar za Međunarodni dan studenata, a tačno 50 godina kasnije, 1989, studenti u tadašnjoj Čehoslovačkoj ponovo su ustali protiv drugog nedemokratskog režima, čime je započela “plišana revolucija” kojom je okončan komunistički režim.

Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.