Danas je Međunarodni dan studenata

Nastavni programi su obimni, literatura zastarela, a ne manje važan problem mladih je manjak mesta u studentskim domovima, neadekvatan broj i visina stipendija, visoki kriterijumi za dobijanje stipendije, rekao je Tanjugu predsednik Studentske unije Srbije (SUS) Bojan Vojinović.

U Beogradu studentski dom nije izgrađen 35 godina, a loša finansijska situacija roditelja ne dozvoljava da deci iznajme stan.

Cene hrane i smeštaja u domovima povećane su za 30 odsto, a stipendije su nepromenjene. Iznos je 6.100 dinara, isplata je neredovna, a troškovi hrane i smeštaja su oko 7.000 dinara, podsetio je Vojinović.

On je naveo da je uslov za dobijanje stipendije prosečna ocena 9.00, a da se SUS zalaže za smanjenje na 8.50.

Ogromna konkurencija za mesta u domovima je i u Novom Sadu i Nišu, gde prosečno tri studenta konkurišu na jedno mesto.

SUS predlaže formiranje fonda u koji bi bila uključena ministarstava, univerziteti, gradske opštine, za finansiranje izgradnje ovih domova, rekao je Vojinović, ističući da studiranje ne sme da bude privilegija bogatih.

Međunarodni dan studenata u svetu se obeležava kao simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo i sećanje na 17. novembar 1939. godine kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije.

Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i univerzitet pretvoreni u kasarne.

Međunarodno veće studenata kasnije je u Londonu proglasilo 17. novembar za Međunarodni dan studenata, a tačno 50 godina kasnije, 1989, studenti u tadašnjoj Čehoslovačkoj ponovo su ustali protiv drugog nedemokratskog režima, čime je započela “plišana revolucija” kojom je okončan komunistički režim.

Blic

Pogledajte još