Ublažite simptome PMS uljem žutog noćurka, vitaminom C i kalcijumom

Kod polovine žena problemi predmenstrualnog sindroma značajno ometaju svakodnevni život. PMS obično uključuje zadržavanje tečnosti, osetljivost grudi i loše raspoloženje, a nedostatak nekih nutrijenata u ishrani može da ih dodatno pojača. Kod velikog broja žena koje pate od težeg oblika PMS-a otkriven je manjak esencijalnih masnih kiselina u telu. To su supstance neophodne za normalno funkcionisanje organizma, koje on nije u stanju da proizvede. Jedna od njih je linolna kiselina, iz koje se u organizmu mogu sintetisati i druge biološki aktivne masne kiseline, kao što je gama-linolenska kiselina. Ulje žutog noćurka bogato je linolnom i gama-linolenskom kiselinom i dokazan je njegov povoljan uticaj na ublažavanje simptoma predmenstrualnog sindroma, menopauze i osteoporoze. Ulje semena žutog noćurka tradicionalno se koristi za ublažavanje ekcema.

Adekvatan unos kalcijuma tokom mladosti od izuzetnog je značaja za prevenciju osteoporoze. Pravilan unos hrane bogate kalcijumom kao što su mleko, mlečni proizvodi, zeleno povrće i bademi, u velikoj meri može pomoći u održavanju zdravlja kostiju. Primena suplemenata sa kalcijumom i vitaminom D, koji je neophodan za iskoristljivost kalcijuma u organizmu, dobrodošla je pomoć u prevenciji osteoporoze.

(old_image)
Žuti noćurak / Foto: Wikipedia

Oko 50. godine života, nastupa vreme promene – menopauza. Ovu fiziološku pojavu u životu žene karakteriše prestanak menstrualnog ciklusa. Kod 20% žena koje su do tog razdoblja bile zdrave, aktivne i pravilno se hranile, neće se javiti nikakve smetnje. Ipak, većina žena se žali na određene probleme koje ih ometaju u svakodnevnim aktivnostima kao što su valunzi i smanjenje gustine kostiju. Pokazalo se da sastojci izolovani iz soje imaju estrogenu aktivnost i pokazuju pozitivan efekat na pomenute probleme. U pitanju su izoflavoni koji predstavljaju polifenolna jedinjenja, a zbog svog efekta nazivaju se fitoestrogenima. Takođe, pokazan je njihov povoljan uticaj na predmenstrualne tegobe.

Kada se radi o zdravlju i očuvanju mladalačkog izgleda kože, prvi korak je izbegavanje preterane izloženosti suncu. Sunčevo zračenje dovodi do isušivanja kože, pojave bora, staračkih pega ali i zloćudnih bolesti. Lepa i negovana koža je ukras svake žene bez obzira na godine. Vremenom tonus kože se gubi prvenstveno zbog smanjenja sinteze kolagena. Vitamin C je jedan od faktora koji je neophodan za stvaranje kolagena u organizmu i primena kozmetičkih preparata koji u svom sastavu sadrže ovaj vitamin mogu pomoći u održavanju mladalačkog izgleda i čvrstine kože.

Kako bi žena što bezbolnije prošla kroz ove životne faze, preporučuje se pravilna ishrana, sa posebnim akcentom na namirnice bogate kalcijumom i vitaminom D, da prestane da puši, kao i da bude fizički aktivna.

Izvor: Novosti

Pogledajte još