OEBS: Odluku o brojanju glasova u Kosovu Polju donela CIK

"Želeo bih da podsetim sve da OEBS pomaže sprovođenje lokalnih izbora na severu Kosova u skladu s dogovorom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", naveo je Šlumberger za agenciju Beta i dodao da njegova misija sprovodi ono o čemu su se dogovorile dve strane.

Prema njegovim rečima, obe strane su upoznate s radom OEBS-a i njegovim preporukama u vezi s izborima.

"Takođe, želim da odbacim brojne veoma netačne tvrdnje objavljene nedavno u medijima o ulozi OEBS-a na ponovljenim izborima na tri biračka centra u severnoj Mitrovici", naveo je šef Misije OEBS.

Šlumberger je odbacio tvrdnje da je OEBS radio samovoljno i mimo mandata kada je odlučio da se glasovi iz Kosovske Mitrovice prebrojavaju u Kosovu Polju.

"OEBS je imao svoje preporuke. Odluku o brojanju glasova (u Kosovu Polju) donela je Centralna izborna komisija pre zatvaranja biračkih centara 17. novembra kako bi se obezbedila sigurnost i za ljude i za birački materijal"
, naveo je on.

Šlumberger je dodao da je i dan pre izbora Centralna izborna komisija donela odluku u kojoj je navela da je prebrojavanje glasova van glasačkih mesta jedna od dve moguće opcije.

"Želeo bih da podsetim javnost da su naše osoblje i kolege napadnute 3. novembra (u biračkim centrima u Mitrovici) i zahvaljujem CIK-u na odluci koja je obezbedila sigurno radno okruženje za sve njih, kao i kredibilitet brojanja glasova 17. novembra"
, kazao je Šlumberger.

Šef Misije OEBS je pohvalio Policiju Kosova, Euleks i Kfor jer su obezbedili mirne izbore 17. novembra.

"Zato smatram da je veoma uznemirujuće što je jedan od 11 članova CIK-a opstruirao odluku Komisije da broji glasove u Centru u Kosovu Polju tako što je održao konferenciju za novinare u školi 'Sveti Sava' (birački centar u K.Mitrovici) i fizički sprečio bezbedan transport izbornog materijala. To je dovelo do odlaganja sprovođenja odluke"
, naveo je Šlumberger.

Krstimir Pantić, kandidat za gradonačelnika liste "Srpska" koju podržava Vlada Srbije rekao je juče da ne može da prihvati rezultate izbore jer izborni materijal satima nije bio pod kontrolom zbog odluke da se glasovi broje u Kosovu Polju.

"U nedelju smo imali priliku da se uverimo da OEBS nije bio posrednik, kao što je nama tvrdio. Uverili smo se da je juče CIK pod pritiskom OEBS-a doneo odluku da se glasovi broje u Prištini, a za sve to vreme kutije sa izbornim materijalom su bile u posedu misije OEBS-a", rekao je Pantić i dodao da nije bilo nijednog razloga da se glasovi broje van mesta glasanja.

U drugom krugu izbora za gradonačelnika Kosovske Mitrovice 1. decembra biće Pantić i kandidat SDP Oliver Ivanović. Izbori u tri biračka centra 3. novembra su poništeni jer su maskirani napadači razbili glasačke kutije.

Izvor. B92

Pogledajte još