Čović: Prestonica neće stajati u mestu

Očekuje nas mnogo posla i zato moramo biti brzi i efikasni, a ujedno raditi u skladu sa zakonom. Neophodno je pripremiti proceduru za izbore, usvojiti rebalans budžeta do kraja godine, pripremiti novi za sledeću ili makar odluku o privremenom finansiranju grada. Takođe, neophodno je obezbediti da grad i svi gradski sistemi potpuno normalno funkcionišu. Potrebno je definisati procedure otvaranja velikih projekata potrebnih za dalji razvoj Beograda, čime bi se omogućio novi investicioni ciklus.

Ovaj redosled koraka novopostavljene privremene uprave u Beogradu najavljuje za „Novosti“ njen član i bivši gradonačelnik Nebojša Čović.

* Šta je na dnevnom redu konstitutivne sednice u sredu?

- Usvojićemo Poslovnik o radu, donećemo odluke o prestanku mandata gradskih odbornika, kao i funkcionera, a predviđeno je da se za sekretara privremenog organa imenuje Goran Vesić.

* Hoćete li biti kandidat za gradonačelnika?

- Moja obaveza kao bivšeg gradonačelnika bila je da pomognem. Svako ko ima iskustva i rezultate treba da pomogne, ukoliko je pozvan. Zahvalan sam prvom potpredsedniku i Vladi što su to prepoznali i setili se mog nekadašnjeg angažovanja. Kada me pitate da li je ovo moj povratak na političku scenu, ne znam da li me to pitate zbog političke scene Srbije ili zbog mene lično. Hvala na pitanju, ali ne bih da prejudiciram.

Beograđani će na birališta najverovatnije izaći 16. marta, a i dalje je u opciji da istog dana budu i parlamentarni izbori - saznaju „Novosti“.

Prema našim informacijama, naprednjaci i socijalisti dogovorili su se da iskoriste maksimalne zakonske rokove za zakazivanje glasanja, pa će tako predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović izbore raspisati tek sredinom januara, kada Privremenom organu u prestonici istekne dvomesečni mandat.

I dok razgovori o terminu glasanja ulaze u finiš, unutar privremene uprave u prestonici već prvog dana došlo je do varnica. Demokrate su optužile vlast da je zakazala prvi sastanak, a da njihovog predstavnika Tatjanu Pašić nisu pozvali.

Izvor: Novosti

Pogledajte još