Slipteksting generacija- Tinejdžeri pišu SMS i kada spavaju

Umesto da hodaju u snu ili govore, pojedini adolescenti noću šalju SMS poruke. Ovu pojavu američki naučnici nazvali su "slipteksting" i svrstali ga u kategoriju poremećaja spavanja, zajedno sa mesečarenjem, noćnim morama i mokrenjem u krevetu.

Doktor Mišel Gelb, profesor na Univerzitetu Njujork, kaže da se ovo događa ako pre spavanja pišete SMS poruku, pa zadremate, a onda vas probudi zvuk nove poruke. To se javlja sve češće jer je granica između stanja budnosti i sna vrlo tanka, posebno tokom prva dva časa spavanja, što ometa REM fazu sna. Osobe koje uzimaju lekove imaju više šansi za razvoj "poremećaja slanja poruka" tokom sna. Lekovi koji izazivaju najviše problema su tablete za spavanje. Međutim, one stvaraju i privremenu amneziju tako da se mnogi ne sećaju šta su uradili.

Iako svako može postati žrtva ovog poremećaja, tinejdžeri su u najvećoj opasnosti jer je mobilni za njih postao sprava oko koje se vrti čitav svet. Osim što gube kvalitetan san, oni koji noću šalju poruke, sledećeg jutra mogu da se zabrinu kada vide šta je neka njihova poruka u polusnu izazvala.

Jedini lek za osobe koje pate od ovog poremećaja može da bude promena životnog stila, isto kao i kod onih koji se leče od alkoholizma ili narkomanije, što znači da mobilni ne sme da se koristi iz kreveta, već bi ga trebalo isključiti i ostaviti u drugoj sobi.

Izvor. NOVOSTI

Pogledajte još