Nova istraga o ubistvu braće Bitići

Rasvetljavanje ubistva braće Bitići je visoko na listi prioriteta američke administracije. Pre mesec dana američki Prestavnički dom Kongresa usvojio je rezoluciju u kojoj piše da “napredak u rešavanju ovog slučaja, ili nepostojanje napretka, treba da ostane značajan faktor u utvrđivanju daljih odnosa između SAD i Srbije”.

Rezolucija koju su predložili republikanski kongresmeni Majkl Grim i šef albanskog kokusa u Kongresu SAD Eliot Endžel, istovremeno poziva vlasti u Beogradu da ovaj slučaj prioritetno rešavaju i da ga istraže i procesuiraju što je pre moguće, bilo da je reč o “bivšim ili sadašnjim zvaničnicima za koje se veruje da su odgovorni za njihovu smrt, direktno ili posredno“.

I maja 2012, posle oslobađajuće presude u ponovnom suđenju za ubistvo braće Bitići, Stejt department zatražio od Srbije da se privedu odgovorni za ubistvo.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže za “Blic” da je rasvetljavanje ubistva braće Bitići spada u prioritete rada njegovog tima.

"U predistražnom postupku smo došli do novih podataka, ali u ovom trenutku ne mogu da kažem koliko je osoba u pitanju, niti da otkrijem njihova imena. Svi na koje podaci ukazuju da su bili neposredni izvšioci ubistva bili su ili su i dalje pripadnici MUP-a. Ukoliko budu prikupljeni dokazi biće procesuiran veći broj osoba nego u prvom postupku koji se završio oslobađajućom presudom", izjavio je za “Blic” tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i dodaje da se dokazi prikupljaju u više zemalja.

Za ubistvo braće Bitići bili su optuženi policajci Sreten Popović i Miloš Stojanović. Tužilac je tvrdio da je braću posle izdržane prekršajne kazne zbog ilegalnog ulaska u SRJ iz Albanije, Stojanović po naređenju Popovića 8. jula 1999. sproveo u Petrovo Selo i zatvorio. Sutradan ih je predao pripadnicima MUP-a koji su ih odvezli.

Utvrđeno je da su likvidirani metkom u potiljak, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su 2001. u masovnoj grobnici na ovoj lokaciji. Popović i Stojanović su posle dva suđenja pravosnažno oslobođeni.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.