Zimska garderoba zahteva posebno održavanje...

Zbog svog sastava i vrste tkanina od koje je napravljena, zimska garderoba zahteva posebno održavanje. Postoji nekoliko načina da je sačuvate od propadanja i da joj produžite vek trajanja

Perjane jakne treba prati dva puta tokom sezone, jer prečestim pranjem perje može da se ošteti. Ako ih perete u mašini za veš, činite to u hladnoj vodi i nemojte da koristite klasične deterdžente za veš, već sredstva za pranje namenjena osetljivim tkaninama. Najbolje bi bilo da jaknu punjenu perjem osušite u mašini za sušenje veša. Ako je sušite na vazduhu, povremeno je protresite kako se perje ne bi slepilo.

Džempere treba prati posle otprilike šest nošenja, a vuneni zahtevaju i dodatnu negu. Pre pranja okrenite ih na unutrašnju stranu i perite ih sa vešom sličnih boja. Isperite ih dva puta, a ako je moguće sušite ih na otvorenom.

Kape, rukavice i šalove perite najviše tri puta u sezoni, u mašini za veš ili ručno, sve zavisi od vrste materijala.

Vunene kapute perite dva puta u sezoni, a ako ih ne nosite često, jednom u sezoni odnesite ih na hemijsko čišćenje. Da kaput posle pranja ne bi imao miris vlage, sušite ga na otvorenom i izbegavajte da ga držite u ormanu.

Izvor: Novosti

Pogledajte još