Čokoladna torta

Potrebno je: za koru: 8 jaja, 8 kašika brašna, 8 kašika šećera, kesica vanil šećera, 2 kašike kakaa, malo praška za pecivo.
za fil: 250 grama margarina, 5 jaja, 100 grama šećera, 200 grama čokolade za kuvanje, 300 grama šlaga (može i ulupane slatke pavlake).

Priprema: Kora: odvojte belanca od žumanaca, pa belanca mutite mikserom dok ne dobijete čvrsto šne. Zatim mutite mikserom žumanca sa šećerom i vanil šećerom. Kad postane izjednačena, kremasta smesa, polako dodajte belanca, kašiku po kašiku. Kad dodate sva belanca, polako dodajte brašno koje ste prethodno pomešali sa kakaom i praškom za pecivo. Brašno pažljivo dodajte da vam testo ne bi spalo. Kad sve umutite, smesu sipajte u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup za torte i pecite na 200 stepeni dvadesetak minuta. Čačkalicom proveravajte da li je pečen. Kada se ispeče, ostavite ga da se potpuno ohladi.
Fil: čokoladu, šećer i žumanca (odvojte žumanca i belanca) kuvajte na pari dok se ne sjedine, pa ostavite da se prohlade. U posebnim činijama ulupajte penasto margarin, belanca i šlag (slatku pavlaku). U margarin dodajte čokoladu i žumanca, sve vreme muteći mikserom. Zatim postepeno dodajte ulupana belanca. Kada se sve sjedini, dodajte slatku pavlaku (šlag) i mutite ručno, špatulom.

Koru isecite na dva ili tri dela (zavisno kakav vam je kalup) i filujte. Filom premazujete celu tortu. Dekorišite je po želji, rendanom čokoladom, čokoladnim mrvicama, čokoladnom glazurom ili nekim drugim ukrasima.

Pogledajte još