Drinska regata Bajina Bašta 2009

Drinska regata je najstarija manifestacija turističko-rekreativnog karaktera na reci Drini koju već 16 godina u spomen na drevnu tradiciju drinskih splavara organizuju S.T.C. „Bajina Bašta“ i Opština Bajina Bašta.

Regata je najposećeniji događaj u Zapadnoj Srbiji i centralna letnja manifestacija na vodi. Očekuje se da ovaj događaj na reci Drini, tokom tri dana, različitim sadržajima privuče preko 15.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Na igrama učestvuju studenti Fakulteta za fizičko vaspitanje, sportski klubovi, ali i sve druge ekipe koje se prijave. Igre će pratiti i zabavno muzički program. 

Drinska regata je već godinama omiljena letnja domaća destinacija brojnih javnih ličnosti, koje će i ove godine splavariti Drinom na „VIP splavu“. 

Pored „VIP splava“ na regati plovi i još nekoliko drvenih splavova, izrađenih po originalnom uzoru na stare drinske splavare, koji su plovili na deblima posečenim u šumovitoj Tari. Više čamaca sa trubačima tradicionalno prati nekoliko kilometara dugačku povorku Regate i daje joj ritam.

Ciljevi manifestacije:

• Osnovni cilj manifestacije je unapređenje i promocija turističkih aktivnosti

• Promovisanje turističke ponude Tare, Drine i Bajine Bašte, koje su sastavni deo turističke ponude Srbije, kao i intenziviranje postojeće ponude uvođenjem novih sadržaja.

• Opština Bajina Bašta poseduje raznovrstan turistički potencijal koji čine planina Tara, reka Drina, jezero Perucac, manastir Rača... Jedinstvena turistička ponuda razvijena kroz brojne edukativne i sportsko-rekreativne aktivnosti promoviše ideju o aktivnom odmoru u zdravom okruženju koja je svetski trend .

• Drinska regata ima za cilj unapređenje turizma i upoznavanje posetilaca i šire javnosti sa jedinstvenom turističkom ponudom Bajine Bašte, Nacionalnog parka Tara I reke Drine. Ova manifestacija daje i značajan doprinos razvoju lokalne privrede, trgovine, ugostiteljstva i usluga i zapošljavanju ljudi bajinobaštanskog kraja, u jeku turističke sezone i tokom cele godine.

Organizator i realizator manifestacije je Sportsko-turistički centar Bajina Bašta, a pokrovitelj je Opština Bajina Bašta

Program:

16. jul – Igre bez granica i Preplivavanje jezera Perućac

Učesnici: Fakultet za fizičku kulturu, Beograd; Sportski klubovi; Svi zainteresovani.

Igre će pratiti celodnevni zabavno-muzički program

U večernjim satima, na gradskom trgu je emisija RTS-a „Jedna pesma jedna želja“

17. jul – Takmičarska regata

Start – Perućac, Cilj – Bajina Bašta, Izletište Rača

Učesnici: Fakultet za fizičku kulturu, Beograd; Sportski klubovi; Kajakaški klubovi...

Satnica:

Do 15.00 - Prijavljivanje i priprema za start (evidentiranje plovila i takmičara)

16.00 - Start

oko 17.00 - Dolazak takmičarskih posada na cilj – izletište Rača u Bajinoj Bašti

18.00 - Proglašenje pobednika i dodela nagrada

U pratećem programu na ušću reke Rače u Drinu u Bajinoj Bašti u večernjim satima je „The Most Fest“ na kome učestvuju lokalne predgrupe, 357, Kanda Kodža i Nebojša i Grupa FILM iz Zagreba.

18. jul – Revijalna regata

Start – Perućac, Cilj – Rogačica

Satnica::

do 10.30 - Evidentiranje plovila i učesnika i spuštanje plovila u reku

10.45 - Otvaranje regate

11.00 - Start

13.00- Pristajanje na ušću Rače u Drinu, po potrebi, Egzibicioni skokovi sa mosta

14.30 - Pristajanje regataša u Rogačici, zabavno-muzički program

16.00 - Dodela nagrada učesnicima

17.00 - Ukrcavanje plovila na kamione i prevoz učesnika

U muzičkom delu programa, na ušću reke Rače u Drinu u Bajinoj Bašti u večernjim satima „The Most Fest“ na kome učestvuju SPUNK, Karavan Radija 202, Vlada Džet i grupa Tunel i Riblja čorba.

Tokom sva tri dana trajanja programa Regate biće organizovan mini sajam suvenira, domaće radinosti, meda i rakija na trgu u Bajinoj Bašti, kao i izložba „KIPAR-ZEMLJA I LJUDI“.

Za sve vreme trajanja manifestacije radiće press centar u velikoj sali zgrade komiteta u centru grada.

Pogledajte još